Krajišnik: Skupština srpskog naroda – instrument zaštite vitalnih nacionalnih interesa

Predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Momčilo Krajišnik izjavio je danas na Palama da je formiranje Skupštine srpskog naroda 24. oktobra 1991. u tadašnjem parlamentu BiH bio iznuđen, ali neophodan čin očuvanja interesa Srba u BiH i odbrana od namjere majorizacije, što je tada pokušala muslimansko-hrvatska koalicija.

“Mi smo onda formirali Skupštinu /srpskog naroda u BiH/ kao preventivni instrument, koji je trebalo da zamijeni takozvani Savjet za nacionalnu ravnopravnost, odnosno da brani vitalne nacionalne interese srpskog naroda u tadašnjoj BiH”, rekao je Krajišnik novinarima uoči Skupštine Asocijacije koja se danas održava na Palama.

On je podsjetio na istorijske uslove u kojima je formirana Skupština srpskog naroda, kao i na napore srpskih političkih predstavnika koji su se zalagali za očuvanje bivše Jugoslavije i opstanak srpskog naroda u toj državi, kao i teške pregovore sa predstavicima međunarodne zajednice.

Krajišnik je poručio aktuelnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da nije uloga opozicije samo da kritikuje, niti je uloga vlasti da “ima digitron i da skuplja mandate”.

“Nije vršenje vlasti radi privilegija, nego očuvanja Republike Srpske i to mora biti zajednička obaveza”, rekao je Krajišnik koji je bio prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda, Narodne skupštine Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

Put ka tome, ističe on, jeste međusobno pomirenje, sloga i jedinstvo među Srbima, bez obzira na političku opciju kojoj eventualno pripadaju.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska jeste zagarantovana Dejtonskim sporazumom, ali to ne smije da je zavara, jer nakon postojećeg protektorata međunarodne zajednice, može doći do novih izazova ili neprihvatljivih inicijativa izazvanih političkim turbulencijama na međunarodnom planu.

Krajišnik je poručio da je garant opstanka Republike Srpske, osim svesrpskog jedinstva i sloge, svakako i ostanak mladih i jačanje ekonomije.

Član Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” i jedan od narodnih poslanika iz prvog saziva Narodne skupštine Srpske Slobodan Bijelić rekao je novinarima da se današnja Skupština Asocijacije održava u znak sjećanja na istorijsko vrijeme stvaranja srpske države na ovim prostorima, ali i da se pošalje poruka mladim generacijama da je Republika Srpska garant njihovog opstanka.

“Mi smo tada, tih ranih devedesetih godina, imali osjećaj nacionalne homogenosti i pripadnosti, kao i uvjerenja da branimo nešto što je naše u istorijskom i prirodno-pravnom smislu”, naveo je Bijelić.

On je upozorio na moguću opasnost od “vjerolomnih međunarodnih velikih igrača”, odnosno potencijalnih pokušaja revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Naša je intencija da pomognemo svim državnim faktorima u datom istorijskom konceptu i vremenu ispred nas, da se vratimo kada dođe vrijeme na izvorni Dejtonski sporazum, bez međunarodnih namjesnika oličenih u Savjetu za sprovođenje mira u BiH. Vjerujemo u budućnost Republike Srpske i Srbije”, poručio je Bijelić.

Tokom rasprave o izvještaju o radu Skupštine između dvije godišnje sjednice, delegati su izrazili nezadovoljstvo odnosom aktuelne vlasti prema članovima Asocijacije i njihovom društvenom statusu, kao i doprinosu stvaranju Republike Srpske, mada su naveli da bolje sarađuju sa predstavnicima vlasti, nego opozicije.

Preuzeto sa: SRNA

Nema komentara

Napišite komentar