KUD „Taban“ iz Budimpešte proslavilo 25-godišnji jubilej rada i postojanja

Zavičajno udruženje “Sava Mrkalj” iz Novog Sada na godišnjem koncertu srpskog kulturno-umjetničkog društva “Taban” u Budimpešti.

Prošle godine je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održan 4. Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su zajedno organizovali Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“. Među mnogobrojnim učesnicima svojim nastupom posebno su se istakli članovi kulturno-umjetničkog društva „Taban“ iz Budimpešte.

KUD „Taban“ osnovan je 1994. godine u okviru srpskog zabavišta, osnovne škole i gimnazije „Nikola Tesla”, sa ciljem očuvanja autentičnih igara, narodnih pjesama i tradicije matice. U udruženju trenutno rade tri grupe, djeca uzrasta od 4 do 10 godina, srednja grupa uzrasta od 11 do 14 godina i odrasla grupa uzrasta od 15 do 99 godina. Ovo kulturno-umjetničko društvo već 25 godina upoznaje generacije djece sa ljepotom srpskih narodnih igara i pjesama i pomaže im da usvoje osnove tradicionalnog, srpskog folklora.

Tokom prethodnih godina rada KUD „Taban“ usvojio je više od dvadeset koreografija i posjeduje nekoliko originalnih, tradicionalnih narodnih nošnji. Folklorni ansambl je do sada nastupao na brojnim domaćim i međunarodnim smotrama, u Grčkoj, Makedoniji, Rumuniji, Srbiji, Portugaliji, Španiji, Turskoj, Bosni i Hercegovini, iz koje se 2008. godine vratio ovjenčan Prvim mjestom na XIII Evropskoj smotri srpskog folklora u Istočnom Sarajevu.

Među ostalim vrijednim nagradama posebno se ističu Orden Svetog Save trećeg stepena, Prvo mjesto na XIII međunarodnom festivalu u Makedoniji, Srebrna plaketa na VII Evropskoj smotri srpskog folklora u Desci, Svetosavska povelja i odlikovanje Samouprave Srba u Mađarskoj, Treće mjesto za muzičko i vokalno izvođenje na XII svjetskom folklornom festivalu u Palma de Majorki, Treće mjesto na 13. Međunarodnom kulturno-umjetničkom festivalu u Istanbulu i mnoge druge.

Obilježavanju 25 godina rada i postojanja KUD-a „Taban“ u prisustvovalo je 16. juna 2019. godine više od 1.000 ljudi. Među brojnim zvaničnicima bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je došao u trodnevnu posjetu Budimpešti, državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske, Mikloš Šoltes, predsjednik Skupštine AP Vojvodine i predsjednik stranke Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, Zastupnik srpske manjine u mađarskom parlamentu, Ljubomir Aleksov i drugi predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj.

U svom obraćanju Milorad Dodik je iskazao veliko zadovoljstvo što je u Budimpešti i što je u prilici da prisustvuje ovom značajnom jubileju. On je izrazio želju da se saradnja dvije zemlje poboljša i proširi. Istakao je da Banjaluka, kao sjedište Republike Srpske, organizuje susrete naših zajednica i okuplja dijasporu iz čitavog svijeta te je, u ime predsjednice Željke Cvijanović, pozvao kulturno-umjetničko društvo „Taban“ da posjeti Banjaluku i da vide s kojom ljubavlju bi bili dočekani, te izrazio uvjerenje da će se na taj način uspostaviti dugoročna saradnja.

Dodik je ukazao na važnost proslave 25 godina postojanja kulturno-umjetničkog društva „Taban“, jer je to potvrda da svih prethodnih godina u Mađarskoj uspješno rade srpske institucije, među kojima je veoma važna i Srpska osnovna škola i gimnazija „Nikola Tesla” u Budimpešti na čelu sa direktorkom dr Jovankom Lastić.

„Vama koji ovdje živite, u ovoj divnoj zemlji, koji ste građani Mađarske, koji ovdje ostvarujete sva svoja prava,želim da zahvalim za očuvanje tradicije srpskog naroda kroz dugi period. Opstati i sačuvati identitet svakog, naročito našeg naroda, kroz njegovanje tradicije, običaja, jezika i pisma u moderno vrijeme nametnute globalizacije, izvan matice, uopšte nije lak i jednostavan posao”, rekao je Dodik.

U znak zahvalnosti za prošlogodišnje gostovanje na 4. Festivalu folklora u Novom Sadu, umjetnički rukovodilac KUD-a„Taban“, Dušan Vuković, pozvao je predstavnike Zavičajnog udruženja „Sava Mrkalj“da budu gosti na jubilarnom 25. godišnjem koncertu u Budimpešti. Pozivu su se odazvali predsjednica udruženja Zorica Vlajinić i sekretar Snježana Stanišić. One su, uz veliku zahvalnost na pozivu,domaćinu Dušanu Vukoviću darovale sliku sa motivom Matice srpske, autora  Veljka Šestanovića, sa željom da Matica srpska bude simbol prijateljstva njihova dva udruženja.

Na cjelovečernjem koncertu, koji je trajao više od tri sata, prikazane su igre i pjesme iz Šumadije, Mačve, Leskovca, Niša, Vranja, Bosilegrada a publici se predstavila i ženska pjevačka grupa KUD-a „Taban“ pjesmama iz Šumadije i Hercegovine. Članovi kulturno-umjetničkog društva uspjeli su da dočaraju svu ljepotu i bogatstvo srpskog folklora. Veliku vještinu i umijeće pokazali su i najmlađi folkloraši, koji su budućnost ansambla „Taban“.

Podršku članovima KUD-a „Taban“, a posebno igračima Anji Vlajinić i Veljku Krulju koji su potekli iz njihovih redova, dali su članovi  folklornog udruženja „Veliko kolo“ iz Novog Sada, na čelu sa direktorom Milanom Veselinovićem.

Igrače su na koncertu pratila dva orkestra, orkestar „Babra“ i orkestar „Zora“, Krunoslava Kiće Agatića, zajedno sa Slobodanom Vertetićem, koji već godinama uspješno sarađuju sa KUD-om „Taban“.

Na samom kraju koncerta publici se u ime organizatoraobratioumjetničkirukovidilac Dušan Vuković, koji je veliku zahvalnost uputiosvim članovima a posebno igračima koji su zajedno sa njim učestvovali u spremanju koreografija.

Brojni ljubitelji folklora imali su rijetku priliku i privilegiju da uživaju u vrhunskim izvedbama dvanaest predivnih koreografija, ne štedeći pritom aplauze tokom čitavog gala koncerta.

SNJEŽANA STANIŠIĆ
Foto: Jaksity Ivan
Dara Čude

Nema komentara

Napišite komentar