Kukolj: Mlade generacije nikada ne smiju zaboraviti strahote Jasenovca

Predsjednik banjalučkog Udružnjenja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj rekla je da je prošla sve golgote ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, zbog čega nastoji da svoja sjećanja prenosi na mlade generacije kako ta zla i prošlost nikada ne bi bili zaboravljeni.

Kukoljeva je rekla da je kao desetogodišnja djevojčica u logoru Jasenovac, u kojem je bila zatočena tri mjeseca, preživljavala najveće moguće strahote.

“U ovom strašnom logoru mogao si da spavaš u mokroj vodi, da zijevaš kao ptić ili da tražiš majku koju su odveli na prinudni rad ili da bježiš da te ustaše ne odvedu na ciglanu”, istakla je Kukoljeva, gostujući danas na banjalučkom Filozofskom fakultetu.

Svjedočeći o ovim događajima, Kukoljeva je rekla da je iz logora Jasenovac deportovana za Sisak, Pakrac Pakračku poljanu, Gaj i selo Toranj u Slavoniji.

“Moj životni put bio jako težak, tmuran, trnovit i žalostan jer sam za vrijeme Drugog svjetskog rata izgubila djetinjstvo i svu rodbinu i sama se morala dalje probijati kroz život”, istakla je Kukoljeva.

Ona je ponovila da se Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata zalaže da u Spomen-području Donja Gradina bude izgrađen spomenik za sve stradale logoraše.

“Neprihvatljivo je da nosim vijenac i polažem na žicu u Donjoj Gradini koja je davno podignuta, a svake godine obećanje o podizanju spomenika ostaje neispunjeno”, istakla je Kukoljeva.

Istoričar i teolog na banjalučkom Filozofskom fakultetu Nikola Ožegović rekao je da je Kukoljeva ličnim svjedočenjem ukazala na najtragičnije događaje iz istorije srpskog naroda u 20. vijeku.

“Ustaški logor Jasenovac jedan je od najtragičnijih događaja u novojoj istoriji srpskog naroda jer je to bio proces uništavanja i zatiranja srpskog naroda na prostoru nekadašnje Nezavisne države Hrvatske”, istakao je Ožegović.

Vest preuzeta sa: Srna

Nema komentara

Napišite komentar