Naselje Rata između Subotice i Sombora: Kultura u korovu

Malo ko zna za naselje Rata, koje je na pola puta između Subotice i Sombora. U njemu žive porodice kolonista iz Crne Gore, Like, Bosne i Herecegovine, i drugih krajeva.

BAJMOK – Malo ko zna za naselje Rata, koje je na pola puta između Subotice i Sombora. U njemu žive porodice kolonista iz Crne Gore, Like, Bosne i Herecegovine, i drugih krajeva. Još davne 1986. godine, je neko ovde stavio katanac na čitaonicu i knjižnicu „Njegoš“, tada ponos stanovnika u kojoj je bila smeštena velika biblioteka.

U ovu čitaonicu su rado dolazili Ljuba Tadić i Mira Alečković, ali i Zuko Džumhur, Jurij Gustinčić, Ćuka Julius, Momo Kapor i Jevrem Brković.
Velika i nekada lepo uređena sala sa pozornicom, bila je prepuna, dok su gostovala pozorišta i poznati umetnici.

– Ovde je bilo okupljanje sve do 1986. kada smo proslavili pet decenija ove kulturne institucije. Nekad je ona bila značajnija od mnogih ne samo u Subotici, već i u nekim drugim gradovima u Vojvodini – kaže Dragiša Radonjić, nekadašnji direktor čitaonice.
On dodaje da je Momo Kapor neke svoje knjige posvetio baš ovom kraju, a sala se punila kada bi ovde došli novinari ili Zuko Džumhur. Danas je sve zapušteno i propalo jer nije bilo razumevanja da se obnovi.

Čitaonica u Rati je prava ruina. Sve okolo zaraslo u korov. Čak su nestale i ploče na putu koji vodi do glavnog ulaza. Sva vrata su razvaljena. Da bi se stiglo do glavnog ulaza, mora da se prođe kroz gusto žbunje. Stepenište je potpuno razvaljeno, a skinuta je i ploča sa nazivom čitaonice. Unutra je uništena pozornica koja sada zvrji kao velika crna rupa. Nema ni struje, dok su sa podova skinute daske. U velikoj sali ostalo je tek nekoliko stolica od stotinak. Od nekadašnjeg knjižnog fonda nije ostalo gotovo ništa, jer su knjige predate na „čuvanje“ u subotičku biblioteku.

– Sve do formiranja čitaonice „Njegoš“, 1936. godine, u Rati je delovalo amatersko pozorište „Budućnost“, koje je tada, kako se govorilo, izvelo nekoliko progresivnih predstava – kaže Radonjić.
Ovde je bio i istoimeni klub Budućnost u kojem su igrali Hrvati, Bunjevci, Srbi. Gostovala su i pozorišta iz Zagreba, Sarajeva i drugih gradova nekadašnje Jugoslavije.

Preuzeto sa: novosti.rs
Izvor: J. BEKIĆ

Nema komentara

Napišite komentar