Kulturna zajednica Krajine obilježila 27 godina od donošenja Ustava Republike Srpske

Neka Republika Srpska živi vječno


U prostorijama RVMI na Savskom trgu Kulturna zajednica Krajine je 7.3.2019. godine obilježila sa mnogobrojnim gostima 27 godina od donošenja Ustava Republike Srpske, što čini svake godine.

Svečanost je počela sa himnama Republike Srbije i Republike Srpske. Prvi se obratio predsjednik Kulturne zajednice Krajine Željko Kukić.

– Počeli smo prvi kada niko u Srbiji to nije obilježavao i drago mi je da neki slijede naš primjer. Svaka naša manifestacija počinje sa tužbalicom Oj Krajino.

Tužbalicu je izvela ženska pjevačka grupa Izvor Kulturne zajednice Krajine.

Predsjednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić rodom iz Knina pozdravio je prisutne.

– Opština Savski venac podržava manifestacije ovog tipa. Republika Srbija ima paralelne odnose sa Republikom Srpskom, mi podržavamo politiku Vlade, neka Republika Srpska živi vječno kao i Republika Srbija, a ko zna možda nekada i u nekoj zajednici – rekao je Nemanja Berić.

 

Vaskrsija Janjić: Enciklopedija RS


U ime Republike Srpske se obratio potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prof. dr Vaskrsija Janjić.

– Akademija nauka RS je najmlađa akademija, prošle godine je proslavila 25 godina postojanja i svoga rada. Danas imamo 30 redovnih članova akademije. Trudimo se da svim silama pomognemo kulturnom i obrazovnom razvoju Republike Srpske. Do sada smo imali 47 projekata iz različitih oblasti, prvenstveno iz narodnog stvaralaštva. Održali smo preko 100 različitih skupova i okruglih stolova i drugih manifestacija – rekao je Vaskrsija Janjić i dodao da je posebno značajno da je Akademija počela prije 10 godina da radi jedan od najvećih projekata u svom razvoju.

– To je enciklopedija Republike Srpske. Za sada su izašla dva toma koja su obuhvatila četiri slova, mislimo da će enciklopedija imati 5 do 6 tomova. Ova enciklopedija je specifična, opšteg tipa, obrađuju se sva naseljena mjesta u RS, a takvih ima 2.722, o mnogima nikada ništa nije pisano – rekao je akademik Vaskrsija Janjić.

 

Kulturno-umjetnički program


Pored obraćanja brojnih gostiju prisutni su uživali i u tradicionalnim pjesmama i intrumentima. Tako je Radislav Čejović svirao gusle, Bogdanka Bajić čitala stihove, svirao je i orkestar Slavonija pod upravom Ivana Dragičevića i Miroslava Milanovića, slavonsku samicu je odsvirao Milenko Rikanović iz Smoljanovaca kod Slavonske Požege, Rade Vejnović svirao je ličku tamburicu, Boro Drljača je između ostalih otpjevao i svoju prvu pjesmu staru 50 godina Oj, oraje, oraje, ženska pjevačka grupa Izvor je otpjevala nekoliko pjesama.

 

Vlado Batnožić: Uspjeh Krajiške opere Sedra


Počasni predsjednik Kulturne zajednice Krajine Vlado Batnožić poželio je sreću RS, i uputio prisutne o doprinosu Kulturne zajednice kulturi Krajišnika.

– Prošle godine smo napisali prvu Krajišku operu Sedra, koja je uspješno izvedena u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci. Napravili smo temeljno djelo, ove godine će biti ponovo izvedeno u kripti Hrama Svetog Save i vjerovatno u Beogradskom dramskom pozorištu, a poslije idemo u okruženje – rekao je Vlado Batnožić i dodao kako opera prikazuje vjekovno stradanje srpskog naroda.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Krajine u izgnanstvu Ratko Ličina je uputio pozdrav braći iz Republike Srpske i poželio im mnogo sreće.

Pozdravi su upućeni i generalu Ratku Mladiću sa željama da dugo poživi i da ga zdravlje posluži, a tom prilikom mu je pjemu posvetio Željko Kukić otpjevavši je sa anasmblom Slavonija.

Počasni predsjednik Društva književnika Krajine Radomir Smiljanić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može da pozdravi kolegu akademika iz Republike Srpske.

– Republika Srpska je država koja ima budućnost, koja poštuje prošlost. Bori se za sadašnjost. Naš narod srpski ima jedan zajednički usklik koji glasi: Pjesma nas je održala, njojzi hvala – rekao je Radomir Smiljanić.

Predsjednik Razvojne akademije Srbije dr Alek Račić je rekao da slušajući izlaganja vidi da je veliki problem što Srbi ne žive u istoj državi.

– Veliki je problem što je jedna genocidna tvorevina kao što je NDH dobila sada i jednu međunarodnu revalorizaciju kroz stvaranje Hrvatske iz SFRJ. Pri čemu se zataškavaju svi zločini koji je napravila ustaška vlast. Tokom okupacije Beograda leševi koji su plutali Savom, od Jasenovca naovamo zakopavani su kod Nebojšine kule, skoro 100.000 leševa Srba, Jevreja, Roma, Hrvata. Mi se zalažemo da se napravi spomen obilježje – rekao je Alek Račić i naveo još neke aktivnosti kojima se Razvojna akademija bavi i pozvao prisutne da se uključe u tu borbu.

Milan Barišić potpredsjednik Ravnogorskog pokreta je pozvao na jedinstvo, slogu i ujedinjenje, bratsku ljubav i dogovor.

Nenad Abramović predsjednik Zavičajnog udruženja Zavičaj je naveo da je Republika Srpska krajiški nedosanjani san.

– U temelje Republike Srpske je mnogo krajiške krvi otišlo – rekao je Nenad Abramović uz poruku da vječno živi Republika Srpska i da se nikada ne zaboravi RSK.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Mile Šapić je napomenuo da je Koalicija jedna od krovnih organizacija izbjeglih i prognanih lica iz Hrvatske i BiH. Nada se da će mnoge aktivnosti vezane za Srbe preko Drine ispratiti, kao predsjednik Koalicije i kao član redakcije Srpskog kola.

Željko Kukić je poslije obraćanja Mile Šapića napomenuo da se prije nekoliko dana sastao sa Miodragom Lintom i Milom Šapićem, i apelovao i na ostala udruženja da je krajnje vrijeme da se slože oko bitnih pitanja za sve. A neka lična razilaženja da se ostave po strani, jer svi imaju zajednički cilj.

 

Miodrag Linta: Među nama nema neprijatelja


Na to se nadovezao i narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

– U Srbiji među nama nema neprijatelja. Postoje ljudi koji imaju različita mišljenja, i to je normalno. Bitno je samo da imamo dobru volju i spremnost na kompromis i da razgovaramo i sarađujemo u svim onim oblastima gdje imamo zjednički interes, a imamo ih mnogo – rekao je Miodrag Linta i nadovezao se na povod obilježavanja ovog skupa.

– Posebno želim da odam priznanje tadašnjim srpskim političarima koji su imali viziju i donijeli istorijsku odluku 24. oktobra 1991. godine da osnuju Skupštinu srpskog naroda BiH. Skupština je donijela dva istorijska akta, prvi je Deklaracija o proglašenju RS 9.1.1992. godine, a drugi je Ustav RS donošen 28.2.1992. – rekao je Miodrag Linta i dodao kako je upravo obilježavanje donošenja Ustava jedan od najjačih dokaza protiv onih koji govore da je Republika Srpska nastala u Dejtonu 1995. godine.

Poslije izlaganja Miodraga Linte, Željko Kukić je još jednom pozvao na sabornost, na razum i mudrost. Zatim je najavio Udruženje Krajišnika iz Stare Pazove na čelu sa predsjednikom Svetozarom Kličkovićem sa kojim Kulturna zajednica Krajine ima izuzetnu saradnju, a ovom prilikom su najavili da će se u Staroj Pazovi 5.10. održati Bećarac fest.

Momčilo Diklić: Narod ponižene misli

Prisutne je pozdravio i istoričar dr Momčilo Diklić član Instituta za evropske studije.

– Srpski narod u Hrvatskoj je u svojoj istoriji dva puta došao neposredno pod hrvatsku vlast i nestao. Onaj dio koji je ostao, to je zapravo poniženi narod, ili da pozajmim izraz od našeg Đure Šušnjića, narod ponižene misli. Svaka misao, koja nije službena je ponižena. Kada je u pitanju odnos prema Srbima ona nosi korijenje u teoriji dr Ante Starčevića. Pokušavam da se borim za istinu, i to radim već 30 godina – rekao je Momčilo Diklić i napomenuo da se moramo udruženim snagama boriti za istinu.

Zorislav Šimić predsjednik Zavičajnog udruženja Slavonaca je pozdravio skup i pozvao sve na Slavonsko veče 23. marta u restoranu Holivud.

Nakon Zorislava, Radenko Karalić iz Udruženja Kozarčana je izrazio zadovoljstvo što je prisutan. Uputio je pohvale Miodragu Linti za njegovu borbu kako u Skupštini Srbije tako i pisanom riječju u Srpskom kolu .

– Naše Udruženje čini Gradiška, Laktaši, Banjaluka, Prijedor, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad. Ove godine obilježavamo 43. Susret Kozarčana u Beogradu. Domaćin je ove godine Kozarska Dubica – rekao je Radenko Karalić i pozvao sve prisutne prve subote u junu mjesecu na taj skup.

Dr Miodrag Maticki se zahvalio što su ga Krajišnici prihvatili jer je on iz Vršca.

– Vukova zadužbina, čiji sam predsjednik ,i mnoge druge ustanove su potpisale da se treba zajednički boriti za prostor kulture srpskog naroda, a ideja je potekla iz saradnje sa Željkom Kukićem – rekao je Miodrag Maticki.

 

Podijeljene zahvalnice


Na kraju oficijelnog dijela Željko Kukić je podijelio Zahvalnice. Zahvalnice su uručene Ivanu Dragičeviću, Branku Zrniću, Zdravku Vrziću, Bogdanki Bajić, Vidosavi Zec, Željku Kukiću, Vladici Radisavljeviću, Milenku Rikanoviću, Radomiru Smiljaniću, Vladi Batnožiću.

Željko Kukić zajedno sa ostalim članovima uspio je da skupi brojne Krajišnike, i na taj način pokazali su primjer sabornosti i mogućnosti zajedničke borbe i složnog rada u borbi za istinu, za razvoj kulture, očuvanje tradicije i identiteta Srba iz Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar