Kuprešani ne zaboravljaju zavičaj – Akcija ograđivanja groblja sela Manojlovići(opština Kupres)

Jedan od problema sa kojim se suočavaju stanovnici povratničkih područja na Kupreškoj visoravni su stoka i divljač koji devastiraju spomenike na grobljima u uglavnom pustim selima, kao što su Manojlovići.

Nažalost, tokom rata, kako nam je rekao Savo Bajić, ograda kojom je bilo ograđeno pomenuto groblje je uništena i demolirana.

– Obilaskom i renoviranjem našeg groblja u Manojlovićima došli smo na ideju da postavio novu ogradu – rekao nam je Savo Sajić i dodao da su on i Predrag Ostojić pokrenuli tu akciju.

Tako je 15.6.2019. godine počelo ograđivanje, košenje i čišćenje groblja . Ovoj akciji su se pridružili i ostali seljani, a nisu izostale ni komšije, prijatelji, rođaci i kumovi iz susjednih sela Bućovače, Golića, Barišića, Miškovića, Pavlovića, Kudilja i Blagaja.

– Oni su ponudili da opet prikupimo sredstva za obnovu, ali nije bilo potrebe za tim jer nam je ostalo novca i od prethodnog prikupljanja  koji smo namijenili za trimer. Trimer će nam pomoći u održavanju groblja.

Savo Bajić je naglasio da su svi poslovi završeni za tri mjeseca, počevši od prikupljanja novca, nabavljanja materijala, košenja i postavljanja ograde.

– Još jednom se zahvaljujem svima koji su nas podržali i pomogli našu akciju na Kupreškoj visoravni – rekao je Savo Bajić u svoje i u ime Predraga Ostojića.

Za Duhove  15.6. sveštenik Marko Đurić je dao blagoslov organizacionom odboru i prvi donirao za ovu akciju.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

 

Nema komentara

Napišite komentar