Лазић: Реформа Института или процес тражења вратити у надлежност Српске

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да је процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном застоју, због чега је потребно извршити потпуну реформу Института за нестала лица БиХ или процес тражења несталих Срба вратити у надлежност Републике Српске.

– Процес тражења несталих лица умјесто хуманог питања прешао је у сферу политике, јер Институт за нестала лица БиХ од формирања 2008. године искључиво ради на проналажењу бошњачких жртава рата – рекао је Лазић Срни, поводом предстојећег обиљежавања 30. августа – Дана погинулих и несталих Републике Српске.

Лазић каже да највећу одговорност за потпуни застој у проналажењу, ексхумацијама и идентификацијама несталих Срба сноси Институт за нестала лица и Тужилаштво БиХ.

– За породице погинулих и несталих из Републике Српске крајње је неприхватљиво да је од почетка рада Института за нестала лица пронађено свега 265 лица српске националности, док је у прошлој години пронађено свега једно лице, а у овој години ниједно лице српске националности – истакао је Лазић.

Лазић је закључио да су породице погинулих српских бораца незадовољне радом правосуђа БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима и привођењу лицу правде њихових наредбодаваца и извршилаца.

Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској од прошле године обиљежава се 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.

Датум обиљежавања промијењен због тога што су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова за Дан српског јединства, слободе и националне заставе узели 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт 1918. године.

Дан погинулих и несталих Републике Српске традиционално се годинама обиљежава на платоу код манастира Светог Николе на Озрену.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар