Linta: Bezočna laž DPS-a da se Vučić miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta  ocjenjuje kao bezočnu laž stav vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) na čijem je čelu Milo Đukanović da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore. Srbija poštuje teritorijalni integritet Crne Gore ali ima obavezu da brine o srpskom narodu koji je diskriminisan i obespravljen od strane antisrpskog režima Mila Đukanovića. U Crnoj Gori se progoni Srpska pravoslavna crkva, srpski narod, srpski jezik, ćirilica a iz školskih udžbenika izbacuju se velikani srpske književnosti. Ćirilica se namjerno izbacuje iz škola čime se krši član 13. Ustava Crne Gore u kome piše da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. Iz Ustava Crne Gore koji je usvojen 2007. godine izbačen je srpski jezik kao službeni jezik iako se, prema popisu stanovništva iz 2003. godine, čak 63,5 posto stanovništva Crne Gore izjasnilo da govori srpski jezik a svega 21,5 posto da govori crnogorski jezik.

Linta naglašava da je režim Mila Đukanovića od osamostaljenja Crne Gore preduzeo niz koraka u cilju potiskivanja srpskog jezika iz javnog, kulturnog i prosvjetnog života, a istovremeno su preduzimane brojne mjere  u cilju promovisanja novog crnogorskog jezika koji je jedini definisan kao službeni jezik. I pored sistematske diskriminacije srpskog naroda, po popisu stanovništva iz 2011. godine,  43 posto stanovništva Crne Gore se izjasnilo da govori srpski jezik a 37 posto da govori crnogorski jezik. U državnoj upravi radi svega 5 posto Srba a po popisu stanovništva iz 2011. godine registrovano je 29 posto Srba u Crnoj Gori.  Navedene i mnoge druge činjenice pokazuju da režim Mila Đukanovića već 13 godina sprovodi brutalno nasilje nad većinom građana Crne Gore koji srpski jezik smatraju svojim maternjim jezikom i ćirilicu svojim pismom.

Linta ističe da Demokratska partija socijalista iznosi apsolutnu izmišljotinu da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti samo povod za anticrnogorsku kampanju koja ima za cilj tobože izazivanje nereda i sukoba u Crnoj Gori. Jasno je da je u pitanju jedan u nizu dokaza antisrpske politike vladajuće partije u Crnoj Gori jer se zalaganje za nepovredivost i zaštitu imovine Srpske pravoslavne crkve licemjerno ocjenjuje kao napad na mir i bezbednost. DPS lažno naziva sve pojedince i organizaicije velikosrpskim nacionalistima i protivnicima crnogorske države samo iz razloga jer se ne slažu ili se suprostavljaju mirnim i nenasilnim sredstvima šovinstičkom projektu asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce.

U Beogradu  5. januar 2020. godine

                                                                                                                     Informativna služba

                                                                                                                     Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar