Braniteljska udruženja

Linta: Braniteljska udruženja spriječila održavanje Trećeg sabora Morpolačana

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje skandaloznom činjenicu da su udruženja hrvatskih branitelja i ove godine spriječila da se 1. avgusta održi Treći sabor Morpolačana u selu Morpolača povodom obilježavanja seoske slave Svetog Vasilija. Dva braniteljska udruženja su preko lokalnog medija „Zadarski list“ prije 10-tak dana širili mržnju prema Srbima ističući da Srbi tobože svaku svoju slavu pretvore u veličanje četništva i velikosrpstva i dovode pjevače iz Srbije koji pjevaju o Krajini i četnicima. Zbog toga su organizatori bili prinuđeni da iz bezbednosnih razloga otkažu skup jer bi postojala opasnost da i ove godine budu ugroženi životi srpskih povratnika i njihovih rođaka i komšija koji su došli iz Srbije i drugih država u svoj rodni kraj. U selu Morpolača, koje se nalazi kod Benkovca, po popisu stanovništva 1991. godine živjelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba.

Linta podsjeća da je 1. avgusta prošle godine nasilno prekinuto održavanje Drugog Sabora Morpolačana jer je hrvatska policija dozvolila hrvatskim braniteljima da dođu na skup, da zapale srpsku zastavu, da se popnu na binu i preko mikrofona viču da je Hrvatska do Zemuna. Oko 300 okupljenih Morpolačana, od kojih je bilo pola djece, je bilo u strahu jer im je bila ugrožena lična bezbednost. Takođe, hrvatski branitelji su istovremeno blokirali i saobraćajnice da spriječe najavljen dolazak Srba iz Kistanja i Đevrsaka na Sabor u Morpolači. Hrvatska policija je dozvolila nezakonito i proustaško ponašanje hrvatskih branitelja i time poslala jasnu poruku da Srbi nemaju pravo slobode mirnog okupljanja i njegovanja svojih običaja i tradicije.

Linta ističe da glavni razlog vandalskog ponašanja hrvatskih branitelja jeste činjenica da su srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela Morpolača 2015. godine uoči Svetog Ilije na seosko groblje postavili krst visok 6,5 metara koji je osveštao vladika dalmatinski Fotije i najavili da će započeti gradnju crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom. Od tada su počele verbalne prijetnje hrvatskih branitelja jer se protive povratku Srba na svoja vjekovna područja i ideji da Hrvatska treba da bude multietnička država u kojoj Srbi neće biti građani drugog reda.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar