Linta: EU da uvede sankcije Hrvatskoj zbog kršenja ljudskih prava Srba i rehabilitacije ustaštva

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta traži od Evropske unije da uvede sankcije Hrvatskoj zbog sistematskog kršenja ljudskih prava Srba i rehabilitacije genocidne NDH i ustaštva. O tome govore brojne činjenice. Hrvatska vlast organizuje dvije velike proustaške manifestacije kao što su proslava zločinačke akcije Oluja u kojoj se slavi protjerivanje preko 250.000 Srba i komemoracija ubijenim ustašama odnosno hrvatskim nacistima u Blajburgu. Hrvatska vlast je legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i ustaškog grba tj. hrvatske šahovnice sa prvim bijelim poljem. Hrvatski zvaničnici u javnosti gotovo svakodnevno ponavljaju ustašku teoriju o velikosrpskoj agresiji odnosno da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku.

Teoriju o velikosrpskoj agresiji je koristio ustaški pokret i ustaški režim na čelu sa masovnim ubojicom Antom Pavelićem. Hrvatska vlast finansijki pomaže organizaciju koncerata jednog od glavnih promotera ustaštva i genocidne NDH pjevača Marka Perkovića Tompsona. Hrvatska policija i pravosuđe su etnički motivisane institucije jer ne procesuiraju organizatore i počinioce zločina iz mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj. Hrvatska vlast veliča zločince koji su odgovorni ili su počinili zločine nad Srbima a prešućuje i negira srpske žrtve.

Linta smatra da Evropska unija, pored uvođenja sankcija Hrvatskoj, treba da zahtjeva da hrvatska vlast započne proces suočavanja sa genocidnom, zločinačkom i ustaškom prošlošću. To konkretno znači, između ostalog, da hrvatska vlast donese odluku o prestanku proslave zločinačke akcije Oluja; da ukine pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad sramnom komemoracijom ubijenim ustašama u Blajburgu; da ukine proustašku Deklaraciju o Domovinskom ratu kojom se Srbija i Srbi nazivaju agresorima; da donese odluku o uklanjanju i uništavanju spomenika i drugih obilježja ustašama, teroristima i ratnim zločincima; da donese odluku o uklanjanju desetina hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje; da ukine finansiranje koncerata Tompsona i zabrani prisustvo predstavnika centralne i lokalne vlasti na njegovim koncertima; da zabrani sve druge proustaške skupove čiji je cilj veličanje ustaštva, NDH i revizija istorije (okupljanje hrvatskih veterana i građana sa ustaškim simbolima; obilježavanje osnivanja NDH; promocije knjiga i filmova i održavanje tribina ustaške sadržine, služenje misa Paveliću i ustaškim generalima i dr.); da zabrani proustaške portale i emisije na televizijama; da dopuni Krivični zakon s ciljem da se upotreba ustaških simbola, poruka, pozdrava, pjevanje ustaških pjesama i ispisivanje ustaških i nacističkih grafita najstrože zabranjuje i kažnjava višegodišnjim kaznama zatvora i velikim novčanim kaznama po uzoru na Austriju i Njemačku.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar