Linta i predstavnici izbjegličkog naselja Kamendin na sastanku u Komesarijatu za izbjeglice

Nakon nedavno održanog sastanka u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove  Grada Beograda (7. oktobar), održan je u ponedeljak 14. oktobra novi sastanak predstavnika izbjegličkog naselja Kamendin, ovoga puta u Komesarijatu za izbjeglice i migracije. Sastanak je dogovorio narodni poslanik Miodrag Linta.  Sastanku su prisustvovali pomoćnik komesara Ivan Gerginov sa pravnicima Petrom Anđićem, Bojanom Špikić i Đorđem Perićem, Miodrag Linta i predstavnici izbjegličkog naselja Kamendin u Zemun Polju  Nikola Kreća, Mile Đumić i Darko Borotić. Tema sastanka su bili brojni problemi  270 izbjegličkih porodica koje su se 20. juna ove godine uselile u stanove u naselju Kamendin.  Prisutni predstavnici izbjegličkih porodica su iznijeli brojne probleme  koji se odnose na loš  kvalitet  izvođenja  građevinskih radova, kako stambene zgrade, tako i okoliša na građevinskoj parceli, kao i na loš kvalitet elektroinstalacija, sanitarija i dr.

Miodrag Linta je zahtjevao da se Komesarijat za izbjeglice i migracije aktivno uključi u rješavanje dobro poznatih problema sa kojima se susreću stanari od kako su se uselili u dodjeljene stanove. On je posebno zahtjevao da se izbjegličkim porodicama omogući da, nakon isteka šest mjeseci zakupa u decembru,  odmah potpišu ugovore o kupovini stanova pod povoljnim uslovima kako ne bi plaćali zakupninu duže vrijeme. Takođe, važno je da stanari imaju pravo da svoje stanove  otplaćuju na rate na period  od 25 godina.  Dobro je poznato da prema Zakonu o izbjeglicama iz maja 2010. godine  izbjegličke porodice, nakon šest mjeseci plaćanja zakupnine,  stiču pravo otkupa svojih stanova.

Pomoćnik komesara Ivan Gerginov je istakao da je izbjeglička zgrada u vlasništvu Grada Beograda, ali je zatražio od predstavnika stanara da sve primjedbe dostave  pismenim putem kako Komesarijatu za izbjeglice tako i izvođaču radova i Jedinici za upravljanje projektima (JUP), koji su dužni da ih otklone u naredne dvije godine tj. za vrijeme trajanja garantnog roka.  Prema Gerginovu Komesarijat će u okviru svojih nadležnosti koliko je moguće pomoći u rješavanju navedenih problema. Pravnik Petar Anđić je istakao da  bi postupak kupovine stanova  trebao da krene na vrijeme  tj. već u decembru ove godine.

                                                                      Informativna  služba

                                                                     Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar