Linta i predstavnici izbjegličkog naselja Kamendin na sastanku u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove

U naselju Kamendin (Zemun polje)  20.  juna ove godine useljeno je u stanove 270 izbjegličkih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa. Odmah nakon useljenja porodice su se suočile sa mnoštvom  problema. Nezadovoljne izbjegličke porodice  tog naselja za pomoć su se obratili narodnom poslaniku Miodragu Linti.

Na njihov zahtjev  Linta  je dogovorio sastanak u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove  sa načelnikom  Odjeljenja za stanovanje Goranom Blagojevićem.  Sastanak je održan u ponedjeljak 7. oktobra u prostorijama Sekretarijata. Pored narodnog poslanika Miodraga Linte  sastanku su u ime Sekretarijata prisustvovali  Goran  Blagojević i Jelena Ćupurdija i predstavnici izbjegličkog naselja Kamendin: Nikola Kreća, Darko Borotić,  Dejan Vladimirov, Mile Đumić i Željko Anđelković.

Na održanom sastanku u prostorijama Sekretarijata za imovinsko pravne poslove – Odjelenje za stanovanje prisutni predstavnici su prezentovali  pismeno i usmeno  mnogo problema u naselju koji se odnose se na propuste i nedostatke u kvaliteti  izvođenja građevinskih radova, kako stambene zgrade, tako i okoliša na predviđenoj građevinskoj lokaciji.  Predstavnici stanara bezuspješno su se pismenim putem obraćali nadležnima,  navodeći propuste i nedostatke a koji se djelom odnose na slijedeće:

Od dana useljenja u zgradu do danas u pogon do danas nisu pušteni liftovi, nema vatrogasnih aparata i hidrantskih crijeva što ugrožava protivpožarnu zaštitu i bezbednost stanara, nisu dostupni ključevi sigurnosnih vrata , zajedničkih prostorija, ulaza, nisu povezane gromobranske instalacije sa vertikalama olukama, iz istih curi voda po fasadama.  Nisu završeni  građevinski radovi predviđeni projektom  kao npr.postavljanje predviđenih ograda oko zgrade, kao ni popločavanje vanjskih terasa i nasipa.  Prisutno je curenje vode u garažni prostor i prokišnjavanje krova na mjestima krovnih prozora. U toku padavina izliva se voda u obližnjim šahtovima,  imaju propusti u elektroinstalacijama, počelo je pucanje zidova, otpadanje keramike  i  fasada. Pored toga,  ne funkcioniše  ulična rasvjeta i nema osvjetljenja zgrade. Pristupne saobraćajnice nisu osigurane ležećim policajcima a parking prostori nisu uređeni, kao i niz drugih poteškoća. Za stanare je veoma važno  i pitanje otkupa stanova. Stanari po ugovoru o zakupu  nakon šest mjeseci stiču pravo otkupa.

Zaključak sastanka je da se predstavnici naselja obrate i drugim  institucijama koje su nadležne da rješavaju njihova egzistencijalna  pitanja. Linta se obećao da će, koliko god bude mogao, da pomogne stanarima da rješavaju svoje nagomilane probleme. On je rekao da će zakazati sastanke i sa drugim institucijama na državno mi gradskom nivou.

Goran Blagojević je istakao da sve navedeno nisu samo problemi Sekretarijata  za imovinske i pravne poslove. On  smatra da se u rješenje navedenih problema moraju  uključiti,  Komesarijat za izbjegice i migracije, Jedinica za uravljanje projektima (JUP),  nadzorni organ i izvođači radova. U dosadašnjoj praksi poznato je da se loše i nekvalitetno grade izbjeglička naselja.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

 

Komentari
  • Avatar

    što je sa produljenjem prebivališta 5 pa 3 godine u Hrvatskoj 5 je odobravano,tri ne

    utorak, 29. oktobra 2019.

Napišite komentar