Linta: Korišćenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” potvrda da je Hrvatska nastavak nacističke NDH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su ustaški pozdrav “Za dom spremni” na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primjera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.

Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj. Naime, prekršajni sudovi u Požegi i Slunju su donijeli presude kojima se “Za dom spremni” smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost. Pored toga, hrvatsko ministartvo državne uprave je dalo saglasnost da “Za dom spremni” može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske.Linta ističe da spomen ploča na kojoj stoji “Za dom spremni” i koja je bila u Jasenovcu nije uništena, nego je samo premještena na spomen područje u Novskoj gdje i dalje stoji. Takvih spomen ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficrima NDH. Takođe, na sportskim utakmicama i na koncetima postalo je sasvim normalno da se uzvikuje “Za dom spremni”.

Posebno je skandalaozna preporuka Savjeta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se “Za dom spremni” može koristiti u posebnim prilikama. Šta tek reći o sramnoj ali očekivanoj odluci da Hrvatska već preko 20 godina isplaćuje penzije preživjelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama. Takođe, skandalozna ali isto očekivana jeste i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gdje se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar