linta i mihajlovic 1

Linta i Mihajlović: Srbi u Federaciji BiH diskriminisani

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta primio je u Skupštini Srbije poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Srba Slavišu Mihajlovića, rodom iz Drvara, na temu položaja Srba u Federaciji BiH. Linta i Mihajlović su poslije sastanka rekli novinarima da položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar jer ih nadležne kantonalne i federalne vlasti diskriminišu i da je došlo vrijeme da se zvanične institucije Srbije i Republike Srpske još više uključe u njihovu zaštitu.

Linta je ocijenio da zvanično Sarajevo stalno govori o mutlietičnosti, ali da su u praksi u svakom kantonu dominantni ili Bošnjaci ili Hrvati a Srbi obespravljeni i bez mehanizama za zaštite svoja nacionalna i druga prava. On je prenio da je sa Mihajlovićem razgovarao o mjerama i aktivnostima s ciljem da se zaustavi proces nestajanja Srba sa tih područja, posebno u četiri opštine gde Srbi čine većinu – Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac. Linta je dodao da se sa Mihajlovićem, takođe, saglasio da je potrebno da Srbija imenuje direktora Konzularne kancelarije u Drvaru, podsećajući da je odluka o tome donijeta prije nekoliko godina. Pored toga, bilo bi značajno da Srbija pomogne regionalne projekte koji imaju kapitalni značaj za Srbe na tom području, kao što je izgradnja regionalne bolnice u Drvaru smatra Linta. On je kao posebno značajno izdvojio inicijativu za osnivanje zajednice srpskih opština po uzoru na evropske standarde i belgijski model, gde većina u lokallnoj samoupravi, iako manjina u tom entitetu, može da formira svoje zajednicu koja bi imala nadležnosti kao što su obrazovanje, kultura, zaštita životne sredine, upravljanje prirodnim resursima i dr. Linta je podržao inicijativu da se sazove međunarodna donatorska konferencija s ciljem prikupljanja sredstava za ekonomski razvoj tog područja, naveo je Linta.

Mihajlović je istakao da je sa Lintom razgovarao da se što adekvatnije i bolje zaštite Srbi u Federaciji BiH, gdje je, kako je rekao, stanje alarmantno. “Od konstitutivnog naroda svedeni smo na manjinu koja je izgubila sva prava naroda”, rekao je Mihajlović. On je istakao da je, za budućnost Srba u regionu i Federaciji BiH, veoma važan dijalog kako da se zvanične instutucije Srbije stave u funkciju zaštite Srba koji žive na tom području. “Spas jedino možemo očekivati uz zvaničnije i kvalitetnije uključivanje zvaničnih instiucije Srbije i Srpske”, rekao je Mihajlović.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar