Linta na 8. Kongresu srpske omladine u Zagrebu; Budite ponosni na svoje ime i porijeklo

Predsjednik Odbora za dijapsoru i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta  prisustovao je Osmom kongresu Privrednikovih stipendista i srpske omladine koji je održan u subotu, 14. decembra 2019. godine u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu. Linta je u svom obraćanju okupljenim bivšim i sadašnjim Privrednikovim stipendistima i gostima iz Hrvatske i regiona, između ostalog, rekao da je Vlada Srbije uz podršku Predsjednika Vučića finansijski pomogla i pomaže rad Srpskog privrednog društva “Privrednik” na čijem je čelu Nikola Lunić. Važno je naglasiti da SPD “Privrednik” ima veliki značaj za srpsku zajednicu u Hrvatskoj jer podržava i pomaže mlade Srbe dodjelom stipendija za učenike i studente i na druge načine. Linta je na kraju svog obraćanja rekao mladim Srbima da budu ponosni na svoje porijeklo i ime, da čuvaju srpski jezik i ćirilicu, da ispovjedaju pravoslavnu vjeru i okupljaju se oko Srpske pravoslavne crkve, da njeguju sjećanje na svoje stradale sunarodnike u 20 vijeku i da se međusobno poštuju i pomažu.

Na Kongresu se istaknuto da su donatori Privrednika Vlada Republike Srbije, Srpsko narodno vijeće, Srpska pravoslavna crkvena opština zagrebačka, parohija hrama Vaskrsenja Hristovog u Beču, neke jedinice lokalne samouprave i brojni pojedinci. Zahvaljujući njima, Privrednik ove godine preko dva fonda, fonda “Vladimir Matijević” za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti i fonda “Ivana Vujnović” za stipendiranje odličnih studenata, stipendira ukupno 56 učenika i studenata, odnosno 24 studenta i 32 učenika.

Na Kongresu je učestovalo preko 150 mladih članova “Privrednika” i njegovih simpatizera i donatora, predstavnici udruženja mladih, kao i brojni gosti. Prisutnima su se obratili i predsjednik SPD Privrednik Nikola Lunić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Hrvatske Aleksandar Tolnauer, izaslanik Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirlija arhimandit Danilo Ljubotina, izaslanik Gradonačelnika Zagreba Katarina Milković i sekretar Srpskog narodnog vijeća Aleksandar Milošević i drugi. U kulturnom dijelu programa nastupili su gitarist Zoran Stojanović Kizo, zbor Domaći gosti i glumac Milivoj Beader.

U drugom dijelu kongresa održan je  panel diskusiji  na temu  “Filantropija – oslonac i podsticaj mladima”. O filantropiji su govorili Renata Gubić iz Zadužbine ‘Hrvatska za djecu’, Lidija Pavić – Rogošić iz ODRAZ-a, prof. dr. Jovo Radić iz Fondacije ‘Privrednik’ iz Novog Sada, Marko Ignjatić iz SPD-a ‘Privrednik’ iz Zagreba, Martina Horvat iz Zadužbine Solidarna, Siniša-Senad Musić iz Romskog fonda za obrazovanje.

U Beogradu, 15. decembar 2019. godine

                                                                                                   Informativna služba

Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar