Linta održao sastanak u Čačku povodom pokušaja izbacivanja izbjegličke porodice Matrak iz SIRP-ovog stana

Predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta došao je u naselje Košutnjak u Čačku 27. aprila 2017. godine povodom namjere Gradske stambene agencije da se iz SIRP-ovog stana nasilno isele izbjeglice Jelena Matrak i njen brat Risto jer nisu u finansijskoj mogućnosti da plaćaju visoku kiriju. Pokušaj izbacivanja navedene izbjegličke porodice iz njihovog stana nije se desio iz proceduralnih razloga i iz nastojanja Linte koji je više puta zvao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i čelnike grada Čačka da se spreči navedeni sramni čin. Slična sudbina nasilnog izbacivanja prijeti i još nekim izbjegličkim porodicama u Čačku ali i u drugim gradovima. Linta je u naselju Košutnjak u Čačku održao sastanak sa izbjegličkim porodicama i porodicama iz reda domaćeg stanovništva koji, zajedno sa porodicama iz još šest lokalnih samouprava (Niš, Kragujevac, Kraljevo, Pančevo, Valjevo i Stara Pazova), punih devet godina ne mogu da riješe ključno pitanje integracije tj. da dobiju pravo otkupa i postanu vlasnici stanova u skladu sa odredbama Zakona o izbjeglicama, kao i da im se smanji visina kirije. Prisutni na sastanku u Čačku su iznijeli prijedlog da se do kraja maja u Beogradu organizuje mirni protest na koji bi došlo što više korisnika SIRP-ovih stanova iz svih sedam lokalnih samouprava. Na protestu bi još jednom upoznali javnost o svom problemu i zatražili od Vlade njegovo rješavanje.

Kao što je poznato Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Italije zaključile su 2004. godine Memorandum o razumijevanju kojim je predviđena izgradnja 670 stambenih rješenja za izbjeglice sa niskim primanjima i druge ranjive kategorije stanovništva. Program trajne integracije izbjeglica (tzv. SIRP program) realizovao je UN Habitat u saradnji sa tadašnjim Ministarstvom za kapitalne investicije u slijedećim gradovima: Niš, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Pančevo, Valjevo i opštini Stara Pazova. Tom prilikom 530 stambenih jedinica, koji su izgrađeni sredstvima italijanske Vlade, dodjeljeno je 2008. godine na korišćenje izbjegličkim porodicama (80 posto) i domaćem stanovništvu (20 posto). Navedene izbjegličke porodice smatraju da su u procesu trajne integracije diskriminisani u odnosu na ostale izbjeglice s obzirom da im nije pružena mogućnost kupovine dobijenih stanova. Naime, oko 3000 izbjegličkih porodica čije su stambene jedinice izgrađene sredstvima drugih međunarodnih organizacija ili Vlada drugih država imaju pravo kupovine.

Linta više godina aktivno i posvećeno, kroz sastanke na nadležnim ministrima i državnim sekretarima, poslanička pitanja u Skupštini i javne istupe, nastoji da se riješi problem navedenih 530 izbjegličkih porodica i porodica domaćeg stanovništva i to na način da im se omogući pravo kupovine dobijenih stambenih jedinica kako je to predviđeno Memorandumom o razumijevanju iz 2004. godine. Linta je više pita apelovao na Vladu Srbije da donese Zaključak kojim bi se omogućila primjena Zakona o izbjeglicama iz maja 2010. godine na izbjegličke porodice iz SIRP programa sa ostalim izbjegličkim porodicama koje imaju pravo kupovine stambenih jedinica prema navedenom zakonu. Na ovaj način bi bila ispravljena višegodišnja nepravda prema navedenim izbjegličkim porodica koji žive u stalnoj neizvjesnosti jer nisu trajno rješili glavni problem integracije, a to je pitanje stanovanja. Odgovor nadležnih ministara Aleksandra Vulina i Zorane Mihajlović jeste da italijanska Vlada ne dozvoljava da izbjelgičke i druge porodice otkupe stanove što djeluje nelogično. Ako je italijanska Vlada dala sredstva za izgradnju stanova za izbjeglice u okviru Programa trajne integracije onda je sasvim jasno da to pretpostavlja pravo vlasništva a ne zakupa nad navedenim stanovima.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar