državna institucija

Linta: Potrebna državna institucija da sistematski brine o Srbima u regionu

Linta je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast na sceni državni projekat rehabilitacije ustaštva i ustaške ideologije. Na tome rade snažne institucije kao što su Katolička crkva, HDZ i druge stranke desnice, pola miliona hrvatskih veterana i njihova udruženja. Među njima je i Hrvatska radio-televizija koja promoviše sadržije čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari rijetko to osuđuju a pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mjere protiv govora mržnje i nasilja. Položaj preostalih Srba u Hrvatskoj je tragičan, ukazuje Linta dodajući da su Srbi građani drugog reda. Njima se šalje strašna poruka da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Komentarišući zabranu akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, Linta kaže da je to skandalozna odluka za najstrožu osudu. On je istakao da je u pitanju još jedan u nizu dogadaja koji pokazuje da crnogorska vlast krši ljudska i nacionalna prava Srba. Srbija bi trebalo da otvori dijalog sa Srbijom s ciljem da se popravi položaj Srba u Crnoj Gori i da se spreči diskriminacija i asimilacija.

Linta je naglasio da je, što se tiče regiona, položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji zadovoljavajući dok u ostalim državama postoji sistematska diskriminacija srpskog naroda u većoj ili manjoj mjeri (Slovenija, Hrvatska, Federacija biH, Crna Gora, makedonija i Albanija).

Zbog toga je, prema Linti, potrebno da se pitanje Srba u regionu definiše kao jedno od državnih i nacionalnih pitanja, kao i da se osnuje posebna državna institucija koja bi se sistematski i svakodnevno bavila Srbima u regionu sa ciljem poboljšanja njihovog položaja.

Prema Linti Srbija bi trebalo da snažnije i više govori o primjerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava Srba u regionu i da šalje izvještaje o tome svim značajnim međunarodnim organizacijama, kao što su Evropski parlament, Evropska komisija, Savjet Evrope, OSCE, Ujedinjene nacije i dr.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar