Linta pozdravlja dogovor ministara pravde Srbije i Hrvatske da se formiraju zajedničke komisije u vezi ratnih zločina i spiskova

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravlja dogovor ministara pravde Srbije i Hrvatske Nele Kuburović i Dražena Bošnjakovića u Beogradu da se formiraju dvije zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rješavanju problema procesuiranja ratnih zločina kao i razmjene spiskova optuženih i osuđenih za ratne zločine.

Veoma je važno da se između predstavnika dva ministarstva uspostavi otvoren i stalni dijalog na partnerskoj osnovi s ciljem da se rješavaju brojna otvorena pitanja u oblasti pravosuđa. Jedan od ciljeva dijaloga treba da bude da svako ko je počino zločin mora da odgovara i da se suđenja protiv počinilaca ratnih zločina usklade međunarodnim pravnim standardima

Linta ističe da među otvorenim pitanjima u oblasti pravosuđa jeste važno pitanje brojnih nerasvetljenih ubistava Srba tokom 1991 i 1992. godine u nizu hrvatskih gradova i mjesta, kao i tokom i poslije hrvatskih vojno-policijskih akcija u zapadnoj Slavoniji, Sjevernoj Dalmaciji, Lici, Kordunu i Baniji.

Takođe, među otvorenim pitanjima jesu i stalna hapšenja Srba na osnovu međunarodnih potjernica na zahtjev Hrvatske, kao i montirani procesi protiv Srba na osnovu lažnih svjedoka i bez materijalnih dokaza (desetorica Srba iz Trpinje osuđena su na 139 godina zatvora, suđenja kapetanu Draganu i generalu Đukiću i dr.). Pored toga, hrvatsko pravosuđe zloupotrebljava institut nezastarjevanja krivičnog gonjenja za ratne zločine i otvara istrage protiv Srba kojima se ne zna broja, konstantno podiže nove optužnice i donosi nove presude.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar