Linta pozdravlja najavu predsjednika Vučića da će Srbija sa oko 4,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravlja najavu predsjednika Vučića da će Srbija sa oko 4,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i sa 1 milion evra opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima pretežno žive Srbi (Drvar, Glamoč. Grahovo i Bosanski Petrovac). Posebno je važna pomoć koju će dobiti četiri zapadnokrajiške opštine sa srpskom većinom u Federaciji BiH jer srpski povratnici teško žive zbog politike diskriminacije koju vodi federalna vlast u Sarajevu i kantonalne vlasti u Livnu i Bihaću. Srbi u Federaciji BiH su građani drugog reda jer ne mogu da se zaposlne u federalnim institucijama i ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava. Zbog toga je veoma važno da Srbija i Republika Srpska kroz različite projekte pomognu opstanak srpskog naroda u navedene četiri opštine, ali i da pomognu srpske povratnike u ostalim zapadnokrajiškim opštinama u Federaciji BiH gdje su u velikoj manjini i nalaze se u teškoj socijalnoj-ekonomskoj situaciji (Sanski Most, Bosanska Krupa, Bihać, Ključ, Kupres, Donji Vakuf, Jajce…). Jednako je važno pomoći u preostale Srbe u zapadnoj Hercegovini i drugim dijelovima Federacije BiH.

Linta ističe da konkretnu pomoć od Srbije očekuju i opštine sa srpskom većinom u Hrvatskoj, ali i srpski povratnici koji teško žive u opštinama gdje su u manjini na području sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, zapadne Slavonije, istočne Slavonije i Baranje. Preostali Srbi u Hrvatskoj, kao i njihovi sunarodnici u Federaciji BiH, su građani drugog reda jer hrvatska vlast krši njihova ljudska prava i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se garantuje zapošljavanje u javnom sektoru. Takođe, Hrvatska ništa ne čini da pomogne ekonomski razvoj krajiškog područja a istovremeno sistematski sprečava ulazak srpskog kapitala i otvaranje srpskih firmi u kojima bi mogao da se zaposli dio srpskih povratnika.

Informativna služba
Savez Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar