Zadarska kristalna noć

Linta poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv odgovornih lica za Zadarsku kristalnu noć i progon i uništavanje imovine zadarskih Srba tokom rata

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta još jednom poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv nekadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog ubijstva zadarskih Srba i masovnog uništavanja srpske imovine u tzv. kristalnoj noći i tokom ratnog perioda. On podsjeća srpsku javnost da se danas navršava 26 godina od profašističkog događaja koji je nazvan Zadarska kristalna noć ili Progon zadarskih Srba. Naime, dana 02. maja 1991. godine bijesna rulja je riješila da se obračuna sa Srbima i njihovom imovinom. Rulja je bila naoružana motkama i šipkama, a tokom šetnje gradom je pjevala ustaške pjesme i uzvikivala ustaške parole čime je poslala jasnu poruku da im je uzor zloglasna NDH i zlikovac Ante Pavelić. Tokom profašističkog pohoda upotrebljena je i velika količina eksploziva koji se u to vrijeme nalazio jedino u posjedu policije. i koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu. Tog i slijedećeg dana uništeno je oko 200 srpskih kuća, vikendica, poslovnih objekata i lokala društvenih firmi iz Srbije. Sve to pokazuje da je ovaj rušilački pohod na srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran. Veliki broj Srba je iz straha napustio Zadar već narednog dana.

Linta navodi da je miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno tokom ljeta i jeseni 1991. godine tako da su i odlasci Srba postali sve učestaliji. Srbi koji su ipak odlučili da ostanu bili su izvođeni iz kuća ili su kupljeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu kraj Nina gdje su podvrgavani mučenju, a mnogi su stradali samo zato što su Srbi. U periodu 1991.- 1993. godine u Zadru su ubijena 34 Srbina, od toga 15 civila a ostalo su pripadnici JNA. Tadašnji šef Krivičnog odjeljenja Opštinskog suda u Zadru Đuro Kresović navodi da je u užem dijelu Zadra tokom rata porušeno 470 kuća u vlasništvu Srba prema informaciji koju mu je dao pokojni član Komisije za popis srušenih kuća Josip Klobučar. Prema mišljenjima stručnjaka toliki broj srušenih kuća mogao je jedino biti rezultat osmišljene državne politike a ne djelovanja pojedinaca i grupa.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar