Linta: Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrekao niz sramnih laži

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov iznio niz sramnih laži u razgovoru za nedjeljnik “Hrvatska riječ”.  Žigmanov navodi da institucije u Srbiji nisu tobože spremne da se otvoreno suoče sa zločina iz prošlosti i to, kako kaže, sa zločinima koji su počinjeni na teritoriji Srbije prema Hrvatima. On dalje navodi kako navodno nekažnjavanje krivaca šalje poruku uznemirenosti za svakog Hrvata u Srbiji. Tomilsav Žigmanov besramno ćuti o nebrojenim  zločinima nad srpskim civilima koji su ubijani u Vukovaru prije rata, Osijeku, Zagrebu, Pakračkoj poljani, Gospiću, Karlovcu, Sisku, Zadru i desetinama drugih gradova gdje nije bilo ratnih dejstava. Oni nisu predstavljali nikakvu prijetnju za bezbednost Hrvatske i mučeni su i ubijani samo zato   što su Srbi.  Srpski civili i ratni zarobljenici su brutalno mučeni i  ubijani tokom i poslije hrvatskih zločinačkih akcija Orkan, Otkos, Papuk, Maslenica, Miljevački plato, Medački džep, Bljesak i Oluja, Čagalj, Južni potez,. Maestral i dr. Najveći broj navedenih zločina nad Srbima nije procesuiran. Manji dio zločinaca je kažnjen na tako male zatvorske kazne što više predstavalja ruganje srpskim žrtvama i njihovim porodicama nego zadovoljenje pravde.

Linta posebno ističe sramnu laž Tomislava Žigmanova da su, uspoređujući položaj hrvatske manjine u Srbiji i preostalih Srba u Hrvatskoj, Hrvati u daleko nepovoljnijem položaju.  Žigmanov ćuti na skandaloznu činjenicu da Hrvatska sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine prema kojem se preostalim Srbima garantuje slobodna upotreba ćirilice i srpskog jezika i zapošljavanje u javnom sektoru. Linta podseća da po popisu stanovništva iz 2011. godine u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko) Srbi čine više od 33 odsto stanovništva i ukazuje na obavezu da se srpski jezik i ćirilica upotrebljavaju kao službeni jezik i pismo. Nažalost, u velikoj većini navedenih lokalnih samouprava nisu postavljene dvojezične table na državnim institucijama, kao niti dvojezični natpisi naselja, opština i gradova.  Takođe,  zapošljavanje  Srba u državnoj upravi, policiji i pravosuđu je zanemarljivo.

Linta ističe da Žigmanov ćuti na sramnu  činjenicu da hrvatski zvaničnici  ne osuđuju veliki broj etnički motivisanih napada, poruka mržnje i pozivanja na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj. Takođe Žigmanov ćuti na skandaloznu činjenicu da u Hrvatskoj  dugih niz godia traje rehabilitacija ustaštva koju otvoreno ili prećutno podržava hrvatska vlast.  Jasno je da Hrvatska nije pristojna demokratska država u kojoj se tobože poštuje vladavina prava kako poptuno neosnovano tvrdi Žigmanov.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar