Линта: Преименовање Коранског моста и мурал Храстову доказ да је Хрватска настала на злочину

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да скандалозно откривање мурала правоснажно осуђеном ратном злочинцу Михајлу Храстову у Карловцу јесте један од многих доказа да је данашња Хрватска настала на злочину над српским народом. Други доказ јесте антицивилизацијска одлука Градског вијећа Карловца да се мост преко ријеке Коране на улазу у град назове по јединици Специјалне полиције Гром чији је  припадник Михајло Храстов ликвидирао 13 заробљених српских резевиста ЈНА. Постоје бројне чињенице да је у ликвидацији Срба учестовало више припадника наведене јединице али осим Храстова нико од њих није процесуиран за почињени ратни злочин.

Линта наводи да је одлука о новом имену моста  донесена 22. септембра у 3.40 ујутро тј. практично на 30. годишњицу ратног злочина који се десио на њему. За именовање моста по „Громовима“ гласало је 13 одборника углавном из редова ХДЗ-а и Домовинског покрета, док их је четворо било против. Трећи доказ јесте  чињеница  да је за удружења хрватских ветерана и велики дио Хрвата у Карловцу Михајло Храстов јунак Домовинског рата а не злочинац. Именовање Коранског моста именом Специјалне јединице полиције Гром и откривање мурала убици Храстову потврђује да Карловац свој идентитет гради на злочину и да се у Хрватској константно шири мржња и насиље према Србима и свему што је српско.

Линта подсјећа да је Храстов осуђен тек 2016. године на срамне четири године затвора због ликвидације 13 и тешког рањавања двојице заробљених резервиста ЈНА из кордунашког мјеста Крњак које се десило на Коранском мосту 21. септембра 1991. године. Министарство  правосуђа га је пустило на слободу након двије године и десет мјесеци одслужене казне. Суђење Храстову је било лакрдија и трајало је 23 године што  потврђује неспорну истину да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и има задатак да оправда лажни мит о Домовиснком рату према коме су Србија, ЈНА и Срби извршили агресију а да је Хрватска водила ослободилачки и одбрамбени рат. Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да покрене истрагу и подигне оптужнице против других одговорних лица који су наредили, организовали и починили ликвидацију 13 крајишких Срба на Коранском мосту. Главни разлог јесте чињеница да хрватско правосуђе није процесуирало више припадника хрватских војних и полицијских снага који су одговорни за овај монструозни злочин.

Линта jе јуче присуствовао у Земуну, заједно са породицама жртава, представницима више удружења, Кордунашима и пријатељима Кордунаша, полагању вијенаца поводом обиљежавања  30 година од монструозног злочина над  13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу.  Послије полагања вијенаца одржана је промоција књиге пуковника и команданта касарне „Логориште“ Боре Ерцеговца под насловом „Логориште и Корански мост“

У Београду  22. септембар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар