Hercegovine

LINTA PRIMIO DELEGACIJU HERCEGOVACA: Srbima u Mostaru neophodna je pomoć matice!

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta sastao se 10. maja 2017. Godine u Narodnoj skupštini sa delegacijom predstavnika Srba iz Hercegovine koju su činili mostarski paroh Radivoje Krulj, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i Sanja Bjelica Šagovnović iz Koordinacije srpskih udruženja grada Mostara.

Mostarski paroh Radivoje Krulj predstavio je Mostar kao perspektivan grad u kome danas živi oko 105.000 stanovnika. – Danas u Mostaru živi oko 5.000 Srba koji imaju perspektivu. Za razliku od ostalih dijelova Federacije BiH među našim povratnicima ima mlađe populacije, pa tako danas više od 200 srpskih učenika pohađa onovne škole i oko stotinjak srednjoškolaca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u uče srpsku istoriju i kulturu – rekao je sveštenik Krulj i istakao značaj obnove Saborne crkve Svete Trojice, jednog od simbola grada Mostara, koja će služiti i doprinositi kako gradu tako i svim građanima.

– Radovi teku predviđenom dinamikom i nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade Republike Srbije dovršiti i zajedno proslaviti konačnu obnovu – rekao je Krulj. On je istakao da je za Srbe u Mostaru veoma značajno što je u ovom gradu otvoren konzulat Republike Srbije, pa danas u gradu na Neretvi živi i priličan broj državljana Srbije.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović zahvalio se Miodragu Linti na pomoći i organizovanju sastanka sa ministrom Vulinom koji je održan 25. februara 2017. godine u Beogradu i na kome je dogovoreno da Srbija pomogne podizanje centralnog spomen obilježja svim nevesinjskim borcima za slobodu srpske Hercegovine. – Dogovorili smo sve detalje i uskoro će se pristupiti realizaciji ovog projekta– rekao je Avdalović. On je naglasio da danas nije samo u funkciji načelnika opštine Nevesinje nego da predstavlja i Hercegovinu koju već decenijama muče “ekonomski i demografski problemi”.

Posebno se osvrnuo na stanje u Mostaru sa kojim Nevesinje vijekovima dijeli sudbinu. – Srbi u Mostaru se u svakodnevnom životu oslanjaju na Nevesinje. Broj naših mladih ljudi nam daje za pravo da vjerujemo da Srbi u Mostaru imaju budućnost. Ono što je neophodno je da se Srbi u Mostaru politički organizuju i poštovanjem principa ravnopravnosti, koje je predviđeno Dejtonskim sporazumom, ostvare svoja građanska prava – rekao je Avdalović. On je naglasio da u Mostaru čak 9.000 Srba ima pravo glasa, ali da su mnogi na različitim lokacijama i adresama. – Neophodna je pomoć da sve Srbe koji imaju ličnu kartu u Mostaru animiramo da učestvuju u političkom životu i izađu na izbore, jer jedino participiranjem u lokalnoj samoupravi moguće je popraviti položaj Srba. Danas je za pripadnike naše zajednice u Mostaru predviđeno tek 1 do 2% iz gradskog budžeta – rekao je Avdalović i uputio apel svim hercegovačkim zavičajnim udruženjima u Srbiji da pomognu u realizaciji ovog važnog zadatka.

Domaćin hercegovačke delegacije narodni poslanik Milimir Vujadinović je istakao da je srpskoj Hercegovini neophodna što čvršća saradnja sa maticom Srbijom. – Mi sa ove i mi sa one strane Drine smo isti narod i nema prirodnije pomoći od bratske – rekao je Vujadinović, inače rođeni Nevesinjac koji sa ponosom ističe svoj zavičaj.

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta naglasio je važnost ekonomskog oporavka Hercegovine. – Neophodno je da aktivno radimo na povezivanju privrednih subjekata i da boljom komunikacijom i češćim neposrednim susretima stvaramo što bolji ambijent za saradnju – rekao je Linta koji se i do sada u više navrata dokazao kao provjereni prijatelj Hercegovine. On je istakao da Odbor za dijasporu i Srbe u regionu vodi odgovornu politiku u kojoj se prevazilaze stranačke podjele.

Gosti iz Hercegovine obišli su Narodnu skupštinu, kao i izložbu „Pravo na nezaborav“. Postavka ove izložbe nalazi se u glavnom holu Skupštine Srbije, a posvećena je 75 godišnjici stradanja žrtava Jasenovca.

 Trifko Ćorović/Srpsko kolo

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar