Linta primio delegaciju Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Doboja

 

ZAVRŠIĆEMO KOMPLEKS DUHOVNOG CENTRA PRAVOSLAVLJA


Ovo je osnovna poruka koju je predsjedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodragu Linti i članovima Odbora Aleksandru Markoviću, Ivanu Baueru i Aleksandru Čotriću, prenio Zoran Gajić, predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda i začetnik ideje o izgradnji manastirskog kompleksa Svete Matrone Moskovske u Ritešiću, selu koje teritorijalno pripada gradu Doboju. Miodrag Linta i članovi Odbora podržali su ovu ideju navodeći da će nastojati da o ovom projektu upoznaju najviše državne institucije u Republici Srbiji. Sastanak je održan 28. marta u Skupštini Srbije i na njemu su bili prisutni i saradnici Saveza Srba iz regiona Mile Šapić i Branko Grčić.

Miodrag Linta, pozdravljajući Zorana Gajića i Dušana Bokana, koji su ispred Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, prisustvovali sastanku, je rekao, u uvodnoj riječi, da je čuo za izgradnju ovog kompleksa koja je počela 2009. godine, da je ideja izuzetno pozitivna i da se zahvaljuje gostima što su u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije pronašli nekog ko takvu ideju podržava. Linta je zamolio goste da opširnije upoznaju članove Odbora dokle se stiglo u njegovoj izgradnji i kako vide zajedničku saradnju.

Zoran  Gajić je izrazio zahvalnost Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva predsjedniku i članovima Odbora na prijemu u Domu Narodne skupštine i mogućnosti da ih upoznaju sa aktivnostima i planovima o izgradnji duhovnog centra pravoslavlja, ali i aktivnostima udruženja, kao što su njegovanje tradicije odbrambeno-otadžbinskog rata, jačanje srpske nacije i opstanak Republike Srpske u saradnji sa Ruskom Federacijom i Republikom Srbijom.

„ Duhovni ruski svepravoslavni centar u čijem sastavu je i manastirski kompleks Svete Matrone Moskovske u selu Ritešić kod Doboja, počeo je da se gradi 2009. godine. U vlastitoj režiji izveli su grube građevinske radove na izgradnji manastira do pokrivanja, sagradili i opremili kuću za monaštvo i uz pomoć Ruske Federacije obezbjedili krov za pokrivanje manastira. Nakon toga, nastavak izgradnje je preuzela Eparhija zvorničko-tuzlanska“, rekao je Gajić, koga njegovi sunarodnici u Doboju i okolini bolje poznaju po nadimku Putin, dodajući da su on lično i još neki članovi udruženja darovali zemlju za izgradnju ovog kompleksa.

„Spoljni dio crkve Svete Matrone Moskovske je gotov. Krajem septembra, 2017. godine, podignuta je i otkrivena bista cara Nikolaja II Romanova, a u toku je i izgradnja restorana koji će nositi njegovo ime. Izrađena je i bista Vladimira Putina koja bi trebalo da se postavi tokom ove godine, a u sklopu dijela koji se zove „ Ruski kutak“ nalaziće se ruska biblioteka i suvenirnica. Za ovu godinu planirana je i izgradnja starinske ruske kuće, izrada biste Petra Velikog, ali i gradnja srpske kuće po uzoru na one sa područja Srbije i Republike Srpske. Trebalo bi da se postavi i kamen temeljac duhovnog centra pravoslavlja, a planirano je da se izradi i kompleks sportskih terena u okviru ovog centra“, istakao je Gajić, napominjući da udruženje, na čijem je čelu, želi da ostvari saradnju sa svim onim koji imaju slične programe u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji, ali i sa pojedincima koji su u srcu i duši opredjeljeni za razvoj srpsko-ruskih odnosa i saradnje.

Prisutnima se obratio i član udruženja Dušan Bokan, ugledni privrednik koji ima svoje proizvodne pogone u Doboju i Novom Sadu, inače jedan od donatora ovog kompleksa. Bokan je istakao da je njihov cilj da se što prije završi izgradnja svega onoga što je naveo Zoran Gajić i da u tome očekuje i podršku Odbora, ali i drugih institucija države Srbije.

U raspravu su se uključili i članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Tako je Aleksandar Marković istakao da je prijatno iznenađen ovakvom idejom i svim onim što je do sada urađeno da se ona ostvari. Odbor će, po njegovim riječima, podržati nastavak izgradnje i nastojati iznaći neka rješenja koja bi bila od pomoći da se ovaj projekat sprovede do kraja.

Ivan Baurer je takođe pohvalio ideju, nazivajući je plemenitom i orginalnom. Bauera je interesovalo kakva je infrastruktura, prije svega, putna, kako bi se do ovog kompleksa moglo lako doći, a samim tim on bi imao i turističke potencijale koje u budućnosti treba iskoristiti. Zoran Gajić je odgovorio da do kompleksa ima asfaltni put, a da se u blizini nalaze dva magistralna puta od kojih jedan vodi od Banja Luke ka Beogradu, a drugi iz pravca Hrvatske ka Sarajevu, dok je manastir udaljen šest kilometara od autoputa Banja Luka-Doboj. Tako da to ne predstavlja problem, a da se trenutno radi i na izgradnji vodovoda i uređenju okoline, što svakako predstavlja turistički potencijal i zapošljavanje određenog broja ljudi.

Aleksandar Čotrić je takođe pružio punu podršku izgradnji ovog vjerskog objekta i svih pratećih sadržaja, napominjući da Odbor ne raspolaže sredstvima, ali da može da posreduje i zamoli državne institucije da pomognu projekat.

Predsjednik Odbora Miodrag Linta se još jednom zahvalio na posjeti tokom koje je iscrpno informisan o radu Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, kao i o izgradnji ovog duhovnog centra pravoslavlja. Istakao je da Odbor za dijasporu i Srbe u regionu ne raspolaže finansijskim sredstvima kojima bi pomogao izgradnju manastirskog kompleksa i predložio da sa ovim aktivnostima Udruženja, vrednim pažnje, u okviru nadležnosti Odbora, upozna najviše državne institucije u Republici Srbiji kako bi one mogle pružiti adekvatnu pomoć u njegovom završetku.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ 

Nema komentara

Napišite komentar