Линта примио Епископа Сергија и представнике завичајних удружења у Скупштини Србије

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, заједно са члановима Одбора примио је данас у Скупштини Србије Епископа бихаћко-петровачког Сергија и представнике завичајних удружења који су родом и поријеклом са подручја бихаћко-петровачке епархије. На састанку је вођена двочасовна конструктивна и исцрпна расправа са жаљом да Срби опстану на свом вјековном подручју и да се побољша њихов тежак положај. . Наглашен је кључни значај Епархије бихаћко-петровачке и њена позитивна улога, на челу са Владиком Сергијем и бројним свештенством, који помажу српском народу да остане на тим подручјима.

Главне теме састанка биле су проблеми Срба у бихаћко-петровачкој епархији у вези са лошом економском ситуацијом, исељавањем Срба повратника, спором обновом порушених кућа и инфраструктуре, разједињеношћу нашег народа, затим дискриминација у вези образовања на српском језику и писму, дискриминација Срба у вези са запошљавања у просвјети, здравству, полицији, државној управи и јавним предузећима,  проблеми у вези са финансирањм српских установа културе и српских удружења и организација, недостатак културних садржаја за младе и др. Такође, говорило се и о позитивним примјерима, као и мјерама и активностима које би требало предузети с циљем рјешавања наведених проблема.

Епископ Сергије истакао је да народ има оптимизам, вјеру и наду за опстанак и одрживи развој и да ће се учинити сви напори да народ остане на том подручју.

Предсједник Одбора Миодраг Линта је поновио свој став да би питање Срба у региону требало дефинисати као једно од државних и националних питања. У складу с тим потребно је да се оснује Министарство за Србе у региону у којем би радили стручни људи који би били посвећени свом послу и које би имало значајна буџетска средства. Циљ Министарства за Србе у региону би био да помогне опстанак Срба у осам држава региона (Хрватска, БиХ, Македонија, Црна Гора, Словенија, Мађарска, Румунија и Албанија).

Линта је рекао да ће Одбор сачинити препоруке, заједно са Епископом Сергијем и завичајним удружењима, а које ће потом бити прослијеђене Предсједнику Републике, Предсједници Владе Републике Србије и надлежним министарствима.

Учешће на састанку узели су и замјеница предсједника Одбора Мирјана Драгаш и чланови доц. др Иван Бауер, мр Иван Костић и Александар Чотрић.

Били су присутни представницици слиједећих удружења: Удружење Огњена Марија Ливањска – Београд, Удружење Дрварчана у Београду, Удружење Петровчана у Београду, Удружење Граховљана и пријатеља Босанског Грахова из Београда, Удружење Срба из БиХ “Сана- Грмеч” из Београда, Удружење Кључ-Рибник из Београда, Удружење Купрешана из Београда, Удружење грађана “Сана” из Старе Пазове, Удружење грађана “Змијање” из Новог Сада и Удружење грађана Подгрмеч” из Житишта.

Информативна служба
Савеза Срба из региона


НАПОМЕНА: Преношење текстова је дозвољено само уз навођење извора и ОВАВЕЗАН линк