Linta prisustovao obilježavanju Dana ustanka i 11. Ličkom višeboju u Srbu

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta prisustvovao je u subotu 27. jula narodnom zboru povodom obilježavanja Dana ustanka u Srbu 27. jul 1941. Organizatori narodnog zbora su bili Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Obilježavanju Dana ustanka prisustovalo je oko 1000 građana i gostiju. Među gostima bili su prisutni, između ostalih, konzul Republike Srbije u Zagrebu Aleksandar Stamatović, srpski poslanici u Hrvatskom saboru, predstavnici zavičajnih udruženja iz Srbije i dr.

Linta je u ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu položio vijenac u čast srpskim ustanicima i stradalom srpskom narodu u genocidnoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Nakon polaganja vijenaca prisutnima su se obratili predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava u Zagrebu Zoran Pusić i dr.

Linta smatra da Stipi Mesiću nije bilo mjesto na obilježavnju Dana ustanka jer je bio jedan od vodeđih ljudi proustaške stranke HDZ koja je 1990. godine došla na vlast u Hrvatskoj s ciljem stvaranja Hrvatske bez ili sa što manje Srba; jer je bio jedan od glavnih krivaca za razbijanje Jugoslavije; jer je početkom devedestih relativizovao i poricao ustaške zločine u najvećoj fabrici smrti Jasenovac tvrdeći da je to bio radni logor; jer je pjevao ustaške pjesme; jer je svojevremeno dao šovinističku izjavu kako Srbi iz Hrvatske mogu odnijeti jedino onoliko zemlje koliko su donijeli na opancima i dr. Linta je otišao u Srb da oda počast srpskim ustanicima i srpskim žrtvama genocida i to je bilo važnije od prisustva Stipe Mesića.

Linta je istog dana u poslijepodnevnim časovima prisutvovao tradicionalnoj sportskoj manifestaciji Lički višeboj koji je u Srbu održan 11. put. Radi se o nadmetanju u starim sportskim vještinama koga je ove godine pratilo više stotina Ličana i prijatelja Like. Dok se Linta obraćaou učesnicima i gledaocima Ličkog višeboja. dvjesta metara dalje pristalice proustaške Autononne Hrvatske stranke prava su pjevale ustaške pjesme, uzvikivale koljački pozdrav “Za dom spremni” i tražile zabranu obilježavanja Dana ustanka.

Danas smo se okupili da obilježimo veliki istorijski događaj i veliki istorijski datum. To je Dan ustanka 27.jul 1941. godine kada je srpski narod masovno ustao protiv velikog zla i zloglasne Nezavisne države Hrvatske. Politika Nezavisne Hrvatske bila je veoma jasna: jednu trećinu Srba pobiti, jednu trećinu Srba pokatoličiti a jednu trećinu Srba nasilno protjerati. Srpski narod je 27. jula 1941. godine organizovao počeo oružanu borbu da se spase od fizičkog uništenja. U toj oružanoj borbi učestovala su oba antifašistička pokreta – rekao je Linta u svom govoru.

Prema njegovim riječima “Jake proustaške snage veličanstveni ustanak u Srbu nazivaju četničko-partizanskim dernekom i početkom pokolja i genocida nad hrvatskim stanovništvom što je bezočna laž koja se širi u hrvatskoj javnosti”. Linta je izrazio svoje žaljenje jer predsjednica Hrvatske, predsjednik Vlade Hrvatske i predsjednik Hrvatskog sabora nisu smatrali za potrebno da barem pošalju svoje izaslanike na obilježavanje Dana ustanka čime su poslali jasnu poruku da se Hrvatska nije suočila sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću”. Kompletan audio snimak govora Miodraga Linta sa 11. Ličkog višebora može čuti klikom na link ispod.

Audio snimak govora Miodraga Linte na 11. Ličkom višeboju u Srbu

On je na kraju svog obraćanja proglasio otvorenim 11. Lički višeboj i rekao da su pobjednici svi oni koji su došli da obilježe Dan ustanka i prisustvuju ovoj sportskoj manifestaciji.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar