Linta prisustvovao Drugom forumu dijaspore u Banjaluci

Glavni zadatak je jačanje osjećanja nacionalnog jedinstva među Srbima

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta je na drugom forumu dijaspore u Banjaluci istakao da je jedan od najvažnijih zadataka Republike Srbije i Republike Srpske jačanje osjećanja nacionalnog jedinstva među Srbima, ma gdje god oni živjeli.

– Vlade u Beogradu i Banjaluci treba da učine sve što je u njihovoj moći da se konkretnim mjerama i aktivnostima omogući onima koji žele da zadrže svoj srpski identitet da to i ostvare. Zbog toga je veoma važno da se Srbima u regionu i dijaspori obezbjedi da uče srpski jezik i ćirilicu i da se izradi jedinstveni srpski bukvar – rekao je Linta.

On je dodao da Srbija i RS treba da pomognu ekonomsko jačanje Srba u regionu kroz različite vrste projekata.

– Našim ljudima u regionu neophodna je podrška kod rješavanja infrastrukturnih problema kao što je izgradnja škola, vrtića, domova kulture, puteva, mostova ili neka druga vrsti pomoći – rekao je Linta.

On se osvrnuo i na vječitu srpsku boljku – neslogu.

– Trebalo bi da Srbija i RS insistira na dijalogu kao načinu za uspostavljanje jedinstva među Srbima van matica – rekao je Linta.

On je istakao da bi Srbija trebalo maksimalno da pojednostavi proceduru prijema u srpsko državljanstvo, kao i da se osnuju srpske kuće kao mjesta okupljanja Srba u regionu i dijaspori.

– Jedan od važnih elemenata nacionalnog jedinstva je zajednička aktivna borba Srbije, Srpske, Srba u regionu i Srbije da se međunarodna zajednica upozna sa istinom o stradanju našeg naroda u 20 vijeku, posebno sa genocidom u NDH – zaključio je Linta.

Nema komentara

Napišite komentar