АКТУЕЛНО:

Линта: Пробој Коридора једна од најславнијих битака ВРС, велики допринос пробоју Коридора дала Војска РСК

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa истиче да је пробој Коридора кроз Посавину био једна од најславнијих побједа Војске Републике Српске када су спојени источни и западни дијелови Републике Српске и Република Српска Крајина са источним дијелом Српске и Србијом. Велики допринос у пробоју Коридора дали су припадници Војске Републике Српске Крајине. Главни повод акције Коридор живота била смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Операција Војске Републике Српске „Коридор 92“ од историјског значаја захваљујући којој је разбијена потпуна блокада западне Крајине и Републике Српске Крајине. У пробоју Коридора кроз Посавину животе је дало 855 бораца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске и 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине, а значајан број њих је рањен. Војна операција „Коридор 92“ трајала је од 14. до 28. Јуна 1992. Године.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода. Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

У Београду, 23. јун 2024. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар