Linta razočaran zbog toga što je Uprava za upravne poslove MUP-a odbila da podrži njegov amandman da se riješi problem više od 5000 Srba porijeklom iz Hrvatske

Predsjednik Saveza Srba iz regiona  i narodni poslanik Miodrag Linta izražava razočaranje zbog toga što Uprava za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova nije pokazala razumijevanje da se pronađe rješenje za više od pet hiljada Srba, porijeklom iz Hrvatske, koji zbog pogrešno upisanog državljanstva, ne mogu da ostvare pravo na hrvatsko državljanstvo. Za pomenuti amandman glasalo je svega 5 narodnih poslanika tj. Linta i još četvoro njegovih kolega i koleginica.

Nadležni u Upravi za upravne poslove su odbili svaku mogućnost da podrže amandman Miodraga Linte, koji je on podnio na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu. Zbog toga prilikom glasanja u Skupštini koje je održano u četvrtak, 22. marta nije usvojen njegov amandman kojim bi se omogućilo da gore navedeni građani zadrže državljanstvo Srbije, i istovremeno da dobiju hrvatsko državljanstvo.

Linta je istakao da će i dalje nastaviti da se bori zajedno sa Udruženjem za zaštiti ustavnosti i zakonitosti da se riješi navedeni problem više od pet hiljada Srba, porijeklom iz Hrvatske. Cilj borbe jeste da se stvori zakonska mogućnost da navedeni građani  mogu nadležnom organu u Srbiji podnijeti zahtjev da dobiju rješenje o ispravci pogrešno upisanog državljanstva prilikom rođenja.

Ponižavajuće je da Srbi, čija su oba roditelja hrvatski državljani, moraju prilikom svakog dolaska u Hrvatsku da se prijave u policijsku stanicu, kao i odjave prilikom odlaska iz Hrvatske kao da su osuđenici. Pored toga, imaju probleme oko ostvarivanja prava na svoju imovinu i ne mogu u roku od šest mjeseci da borave u Hrvatskoj više od tri mjeseca.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar