Линта: Србија да помогне генералу Ђукићу у политичком процесу пред судом у Сплиту

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је вишегодишње суђење пензионисаном генералу ЈНА Бориславу Ђукићу пред хрватским правосуђем класичан политички процес. Циљ судског процеса против генерала Ђукића јесте да се донесе још једна монтирана пресуда, која је унапред договорена, како би се покушала оправдати безочна лаж о српској агресији на Хрватску и лажни мит о Домовинском рату. Истина је да је проусташкик режим Фрање Туђмана водио освајачки и агресиван рат с циљем стварања Хрватске без или са што мање Срба. Крајишки Срби су водили одбрамбено-отаџбински рат с циљем да не доживе 1941. годину.

Линта истиче да Хрватска системаски крши право генерала Ђукића на правично и фер суђење што претпоставља, између осталог, и суђење у разумном року. Генерал Ђукић се незаконито скоро седам година налази у притвору  јер још увијек нема правоснажне пресуде на наводни покушај рушења бране Перућа. Ухапшен је  јула 2015. године на аеродрому Тиват у Црној Гори а изручен је Хрватској марта 2016. године. Суђење је почело 2017. године. Максимално трајање притвора је по ранијем хрватском закону било је 4 године и 9 мјесеци. Генерал Ђукић је осуђен у поновљеном поступку новембра 2020. године неправоснажно на 10 година на основу лажних изјава неколико свједока. Одбрана је поднијета жалбу Врховном суду Хрватске јануара 2021. године. Врховни суд још увијек није одлучивао по жалби иако је одговор требао да буде за шест мјесеци.

Линта наводи да је Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло против генерала Ђукића октобра 2016. године другу оптужницу за ратни злочин над цивилима на подручју Сјеверне Далмације. Оптужница против генерала Ђукића и још пет лица за ратне злочине против цивилног становништва је ступила на снагу марта 2019. године.  Прошле су скоро три године а још увијек није одржано ниједно рочиште а требало је да се одржи у року 30 дана. Оптужница је заснована на  лажним исказа великог броја свједока оптужбе. На примјер, једно од лажних свједочења јесте да је на Скрадин пало хиљаде граната. Истина је да на Скрадин није пала ниједна граната.

Линта сматра да Србија има уставну и моралну обавезу да конкретно помогне генералу Ђукићу и бројним припадницима ЈНА и Војске и полиције Републике Срспке Крајине против којих етнички мотивисано хрватско правосуђе константно покреће лажне истраге, подиже лажне оптужнице и доноси лажне пресуде да би се оправдао лажни мит да је Србија агресор а Хрватска жртва. Један од начина помоћи јесте да се оснује Канцеларија за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним лицима за ратне злочине која би пружала правну и финансијску помоћ српским ветеранима које прогоне етнички пристрасна правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини.

У Београду  20. фебруар 2022. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар