Linta: Srpski narod u Crnoj Gori diskriminisan i ugožena su njegova ljudska prava

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta konstatuje da je u Crnoj Gori snažno izražena diskriminacija srpskog naroda, i da se ugrožavaju njegova osnovna prava. Navodim podatak da po poslednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori srpskim jezikom govori najveći procenat građana ove države, ali on u Ustavu nije službeni, već se tretira kao jezik drugog reda. Ta situacija se direktno odrazila i na obrazovni sistem, a srpski jezik je praktično izbačen iz osnovnih i srednjih škola, nastavnih planova i programa.

U Crnoj Gori je na udaru Srpska pravoslavna crkva, kanonska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, najstarija institucija u toj državi, i koja, prema svim istraživanjima, uživa najveći ugled kod građana. Podsjećam da preko šezdeset odsto građana Crne Gore čine vjernici SPC. Godinama je imovina SPC u Crnoj Gori predmet napada, i vlast je više puta iskazala spremnost da hramove kanonske pravoslavne crkve otme i preda jednoj pseudoreligioznoj organizaciji, takozvanoj ,,Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, ili da se, u konačnom, ti objekti koji pripadaju SPC silom zavedu, po ugledu na komunističko vrijeme, kao kulturno-istorijski spomenici kojima raspolaže država. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u kontinuitetu je izložen brutalnoj negativnoj kampanji, a više puta je zabilježen i pokušaj državnih organa Crne Gore i lica povezanih sa partijama na vlasti da sveštenstvu SPC onemoguće vršenje službe, poslednji put u mjestu Svač kod Ulcinja.

Takođe, podaci Vlade Crne Gore pokazuju da su Srbi diskriminisani i prilikom zapošljavanja, tako da se u državnom aparatu procenat zaposlenih građana srpske nacionalnosti kreće oko 7 odsto, a prema popisu stanovništva Srbi čine blizu trećinu stanovnika Crne Gore. U nekim ministarstvima, javnim preduzećima i policiji, procenat Srba je ispod 2 odsto ili ih uopšte nema. Frapantan je podatak da među direktorima osnovnih i srednjih škola nema ni jednog Srbina. Ista situacija je u zdravstvu.

Teška kršenja prava srpskog naroda zabilježena su i na polju kulture gdje su srpski pisci i stvaraoci bukvalno na margini, i imamo podatke da na konkursima Ministarstva kulture Vlade Crne Gore izdavači koji objavljuju knjige na srpskom jeziku ne mogu dobiti ni najminimalnija sredstva. Izražavam bojazan da se radi o sistematskom ugrožavanju prava srpskog naroda, a da je konačni cilj takvog postupanja i pritiska vlasti u Crnoj Gori da se na narednom popisu stanovništva značajno smanji procenat Srba u toj državi.

Linta ističe da je obaveza Republike Srbije i njenih državnih organa da brinu o Srbima van Srbije. Mi smo dužni da i pitanje položaja Srba u Crnoj Gori pažljivo pratimo i pomognemo da se njihov položaj popravi i spriječi diskriminacija i asimilacija.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar