Линта тражи да Град Ниш омогући да 26 прогнаничких породица потпишу уговоре о купопродаји станова

Поштована госпођо Сотировски,

Желим да Вас подсјетим да је августа 2021. године 75 прогнаничких породица добило кључеве станова у насељу Бранко Бјеговић у Нишу. Од тога броја 60 породица има право откупа станова по закону о избјеглицама а 15 породица су у систему социјалног становања у заштићеним условима. Комисија Града Ниша је донијела одлуку да 26 прогнаничких породица има право на откуп станова а 27 прогнаничких породица нема то право. Дана 30. марта  упутио сам Вам писмо са молбом да Градско вијеће донесе праведну одлуку да и наведених 27 прогнаничких породица исто добије право на откуп станова.

У претходном периоду обратило ми се за помоћ и 26 прогнаничких породица које имају право на откуп станова али још увијек нису са Градом Нишом потписале уговоре о купопродаји. Прогнаничке породице су оправдано незадовољне јер су право на откуп својих станова стекле још у мају прошле године тј. када је истекао шестомјесечни закуп. Наиме, у закону о избеглицама и миграцијама јасно стоји да породице након усељења у станове потписују уговоре о закупу  на шест мјесеци и да након истека наведеног рока стичу право на потпишу уговоре о купопродаји станова са надлежном локалном самоуправом.

Прогнаничке породице су у фебруару прошле године добиле Обавјештење којим су позване да најкасније 30 дана прије истека уговора о закупу (април 2022. године) Градској управи за имовину и одрживи развој поднесу захтјев за закључење уговора о купопродаји непокретности, као и двије овјерење изјаве. Свих 26 прогнаничких породица су Градској управи за имовину и одрживи развој предале попуњен образац и двије изјаве.

Желим да Вас замолим да Град Ниш у што краћем временском року склопи уговоре о купопродаји станова са 26 прогнаничких породица које су то право стекле прије скоро годину дана. Такође, свакој прогнаничкој породици у откупну цијену треба да се урачуна плаћена закупнина након истека шестомјесечног уговора у закупу.

У прилогу шаљем списак имена и презимена 26 прогнаничких породица и бројеве њихових станова које су ми се обратиле за помоћ.

 

С поштовањем,

 

У Београд, 18. април 2023. године

 

                                                                         Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                     и народни посланик

                                                                                        Миодраг Линта

 

Нема коментара

Напишите коментар