Linta: Tužilaštvo u Beogradu da podigne optužnice za stradale Srbe u “Medačkom džepu”                                   

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta  ističe da se danas navršava 26 godina kada je Hrvatska vojska 9. septembra 1993. godine tokom udruženog zločinačkog poduhvata pod nazivom Medački džep izvršila monstruozne zločine nad Srbima u tri srpska podvelebitska sela (Divoselo, Čitluk i Počitelj) koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Tokom udruženog zločinačkog poduhvata pripadnici hrvatske vojske su zarobljene Srbe ubijali krampovima, macolama, gađali noževima, klali ih i dr. Ukupno je  ubijeno je 88 srpskih vojnika i civila, a navedena tri srpska sela su sistematski opljačkana i sravnjena sa zemljom.

Linta naglašava da jedini osuđeni za ovaj brutalni i nepojmljivi ratni zločin je general i poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac. Hrvatski sud ga je pravosnažno osudio na mizernih i uvredljivih šest godina. Jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću jeste činjenica da je ratni zločinac Mirko Norac proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još desetak hrvatskih gradova i opština. Takođe, mnogi drugi učesnici navedenog udruženog zločinačkog poduhvata nisu procesuirani i kažnjeni već se slave kao heroji.

Linta poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i polciije za svirepa i monstruozna ubijstva 88 Srba tokom udruženog zločinačkog poduhvata koji Hrvatska naziva Medački džep.  Dobro je poznato da ratni zločin ne zastarjeva i da ubice srpskih civila i ratnih zarobljenika toga moraju da budu svjesni. Srbija ne smije  da odustane od progona ratnih zločinaca i mora da učini sve što je u njenoj moći da pravda bude zadovoljena u što većoj mjeri.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar