Linta u četvrtak na obilježavanju stradanja Srba u Skelanima (opština Srebrenica)

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta  prisustovaće obilježavanju stradanja Srba sa područja Skelana (opština Srebrenica).  Linta će obilježavanju prisustvovati u četvrtak 16. januara u 12 časova kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima.

U Skelanima će biti služen parastos i odata počast za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela, koje su srebreničke muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubile u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njih 69 ubijeno je 16. januara 1993. godine. Nakon toga biće prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih i položeni vijenci kod Spomen-obilježja.

Jake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana i upale u ovo mjesto na obali Drine.  Muslimanske jedinice upale su u sela prije svanuća, ubijale i klale civile na spavanju u njihovim kućama, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle, čime su nastavile etničko čišćenje u Podrinju, započeto još u aprilu i maju 1992. godine napadima na srpska sela Studenac, Gniona, Osredak, Vijogor, a onda i na bratunačka sela Zagoni, Magašići, Ranča…

U Beogradu, 15. januar 2020. godine

                                                                                                          Informativna služba

                                                                                                          Saveza Srba iz regiona

Komentari
  • Avatar

    Treba zvanično tražiti zaštitu srpskih grobalja i srpsko pravoslavnih crkava po modelu policijske zaštite jevrejskih ustanova i grobalja u SR Nemačke.Diplomatska nota Hrvatskoj zbog ćirilice, Bosni i Hercegovini i Crmoj Gori. Sve ostalo je neozbiljno. Ministar
    poslova spoljnih treba da ima tim ljudi sa znanjem stranih jezika. Trebalo bi da se prihvate prosvećivanjem Zapada da Srbi nisu mali Rusi već istorijski narod sa državama starijim od ruskih i američkih, i da je Srbima nezavisnost na prvom mesti. Neće to mnogo pomoći jer ovo je samo deo plana o uništenju pravoslavlja i zaposedanju ruskih prostanstava. Nije uopšte objavljena reakcija srpskih vlasti na napade na groblja na Kosovu.

    ponedeljak, 20. januara 2020.

Napišite komentar