Linta u Glamoču: Srbi u Federaciji BiH građani drugog reda

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta  prisustovao je u subotu 7. decembra 2019. godine sa početkom u 11 časova u Domu kulture u Glamoču drugoj sjednici Skupštine Saveza srpskih udruženja “Zavičaj”. Linta je u svom obraćanju delegatima Skupštine i gostima istakao da je položaj Srba u Federaciji BiH izuzetno težak. Srbi u Federaciji BiH su obespravljeni i građani drugog reda jer federalna vlast i kantonalne vlasti sprovode politiku sistematske diskriminacije našeg naroda o čemu govore brojne činjenice. Nakon završene Skupštine Linta je sa domaćinima posjetio Spomenik poginulim srpskim borcima i civilima u Glamoču.

Prema Linti preostali Srbi u Federaciji BiH ne primaju nikakvu finansijsku pomoć iz Federacije i kantona ili je ona zanemarljiva. Srbi u Federaciji BiH ne mogu da se zaposle u javnim ustanovama kao što su državna uprava, ministarstva, prosvjeta, zdravstvo, policija, pravosuđe i dr.  Srpska djeca u velikoj mjeri nemaju pravo da uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta i nemaju pravo da koriste udžbenike na srpskom jeziku. Zdravstvena zaštita je loša i neadekvatna. Ima veliki broj srpskih sela bez vode i struje i sa veoma lošim putevima, kao i hiljade porušenih srpskih kuća koje još nisu obnovljene.  Poseban problem jeste činjenica da pojedini centri moći u Sarajevu i vlast  Unsko-sanskog kantona ima skandaloznu namjeru da osnuje migrantske centre u srpskim mjestima što je suprotno Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma koji garantuje povratak izbjeglica i raseljenih lica na svoja vjekovna ognjišta. Na poligonu u Glamoču se vrši na neadekvatan način uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava što prema brojnim stručnjacima može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

 

Linta je prisutnima ponovio svoj stav da pitanje blizu dva miliona Srba u 8 država regiona treba definisati kao jedno od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja, kao i da treba osnovati posebnu državnu instituciju tj. Ministartsvo za Srbe u regionu. Navedeno Ministarstvo bi sa ozbiljnim budžetom i kvalitetnim i stručnim ljudima imalo zadatak da realizuje što veći broj različitih projekata u regionu iz oblasti infrastrukture, zapošljavanja, obrazovanja, kulture i socijalne i humanitarne pomoći za najgroženija lica. Linta je posebno naglasio da je važno da jačamo srpsku slogu i jedinstvo kao jedan od preduslova opstanka našeg naroda, kao i da se međusobno pomažemo i razumijemo i opraštamo jedni drugima. On je na kraju istakao značaj formiranja jedinstvene srpske liste u Federaciji BiH na lokalnim izborima koji će u BiH biti održani na jesen slijedeće godine.

Drugoj Skupštini Saveza srpskih udruženja u Glamoču prisustvovali su, između ostalih, Vladika bihaćko-petrovački Sergije, izaslanik Predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, direktor Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić, ostali predstavnici vlasti Republike Srpske, načelnici srpskih opština Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo u Federaciji BiH, srpski odbornici u Federaciji BiH predstavnici zavičajnih i boračkih udruženja i drugi uvaženi gosti.

U Beogradu, 8. decembar  2019. godine

                                                                                                          Informativna služba

                                                                                                          Saveza Srba iz regiona

 

Nema komentara

Napišite komentar