Линта у Јасеновцу положио вијенац српским жртвама геноцида НДХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта положио је данас у Jасеновцу вијенац са натписом “Помен српским жртвама геноцида НДХ” поводом обиљежавања Дана сјећања на пробој јасеновачких логораш. Пробој се десио 22. априла 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успјело да се домогне слободе.

Свједоци смо да већ деценијама у Хрватској континуирано траје отворени процес рехабилитације усташтва и геноцидне НДХ. Срамота је што хрватска влада својим понашањем поистовјећује Јасеновац, мјесто највећег страдања српског, јеврејског и ромског народа у геноцидној НДХ, са Блајбургом у коме се деценијама окупљају десетине хиљада присталица усташког режима и Анте Павелића – поручио је Линта. Он је нагласио да “ревизионистичка политика Хрватске дубоко вријеђа потомке српских жртава Јасеновца и НДХ, као и читав српски народ”.

На овај начин делегација из Србије придружила се комеморацији коју су четврту годину у низу одвојено од хрватских званичника организовали Српско народно вијеће, Савез антифашистичких бораца и антифашиста, Координација јеврејских општина и Савез Рома “Кали Сара”.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар