Linta u posjeti ambasadi Srbije u Skoplju

Linta i Marković u posjeti ambasadi Srbije u Skoplju – razgovarao o položaju Srba u Makedoniji

U ponedeljak 17. septembra 2018. godine ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić upriličila je sastanak sa predsjednikom Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodragom Lintom i članom Odbora Aleksandrom Markovićem. Sastanku su prisustvovali savjetnik Zoran Kovačević i šef Konzularnog odjeljenja Aleksandra Đurica.

Nakon sastanka Miodrag Linta je izjavio da država Srbija treba da preduzme četiri konkretne radnje koje bi umnogome pomogle srpski narod u Makedoniji.

– Potrebno je da srpska strana ratifikuje Sporazum o obrazovanju koji je potpisan 2015. godine – rekao je Linta i objasnio da bi Srbija i Makedonija svake godine, po principu reciprociteta, ponudili određen broj stipendija, podsticali neposrednu saradnju obrazovnih ustanova, razmenu profesora i razmenu iskustava o reformama sistema obrazovanja.

– Neophodno je što prije formirati mješovitu komisiju i time ispuniti preduslove iz Sporazuma o zaštiti srpske nacionalne manjine u Makedoniji koji je potpisan još 2004. godine u vrijeme fukcionisanja državne zajednice Srbije i Crne Gore – rekao je Linta ocjenjujući da bi se na taj način maksimalno podigao nivo pravne zaštite srpske nacionalne manjine, kao i razvoj njihovog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

– Treba omogućiti dovršetak gradnje Srpske kuće u Kučevištvu. Do sada je završeno oko 80 % posla, ali da bi obezbijedili sigurnu budućnost neophodno je da se uknjiži kao vlasništvo Ambasade Srbije u Makedoniji i na taj način bude zauvijek u funkciji srpskog naroda – rekao je Linta i na kraju se osvrnuo na najbolnije – pitanje srpskog državljanstva.

– Neophodno je da se liberalizuje postupak srpskog državljanstva i to ne samo prema pripadnicima srpskog naroda u Makedoniji, nego i prema pripadnicima većinskog naroda koji imaju želju da budu državljani Srbije – rekao je Linta i objasnio da zbog sadašnjih prevelikih administrativnih zahtjeva mnogi pojedinci dođu do ćorsokaka i odustanu.

– Na taj način sama država Srbija puno gubi, dok pripadnicima srpskog naroda često ne preostaje ništa drugo nego da polako nestaju u procesu asimilacije – rekao je Linta i dodao da se ovaj problem odnosi na gotovo sve pripadnike srpske zajednice u zemljama regiona, što je još veći razlog da se u najkraćem vremenskom roku ovaj problem sistemski riješi.

Nema komentara

Napišite komentar