Linta: Ustaške snage brutalno fizičke napale Srbe u selima Uzdolje i Đevrske kod Knina

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ističe da su se u srijedu naveče u Hrvatskoj desila još dva fizička napada iz mržnje na Srbe.

Ustaške snage, koje su činili 20-tak muškaraca sa fantomkama na glavi i palicama, brutalno su fizički napali Srbe u kafiću Petko u selu Uzdolje kod Knina koji su mirno gledali utakmicu Crvene zvezde sa Jang Bojsom. Tokom brutalnog fizičkog napada ustaše su uzvikivali „Jel se Zvezda ovdje gleda, majku vam jebem četničku, sve ćemo vas pobiti“. Takođe, ustaške snage su iste večeri divljački demolirale kafić Tera u Đevrskama kod Knina i vređali i fizički napali vlasnika kafića i prisutne Srbe uz povike „Četnici“, “Srbi”, “Slušate li Tompsona?” i preteći „Opet ćete bježati u koloni, traktorima”.

U pitanju su dva u nizu zločina iz mržnje prema Srbima kojim ustaške snage šalju jasnu poruku da preostali Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju. Skandalozno i sramno je saopštenje hrvatske policije u kome stoji  da se navedeni zločini iz mržnje kvalifikuju kao krivično djelo nasilničkog ponašanja, nanošenje fizičkih povreda i oštećenja tuđe stvari.

Linta naglašava da za dva fizička napada iz mržnje na Srbe isključivu odogovornost snosi aktuelna vlast u Hrvatskoj koja vodi proustašku politiku. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Vlada Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem s jedne strane aktivno rade na rehabilitaciji genocidne NDH i ustaštva, a s druge strane zastupaju ustašku tezu da su Srbija i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku. To pokazuje da se Hrvatska nije suočila sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću i da nije odustala od koncepta stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske bez Srba.

Pored toga, hrvatska policija i pravosuđe brojne fizičke i verbalne napade na Srbe i brojne manifestacije ustaštva u prethodnom periodu nikada nisu okvalifikovali kao zločin iz mržnje, niti su organizatori i počinioci tih napada bili kažnjeni.  Linta traži od delegacije Evropske komisije i ambasada SAD, Njemačke, Velike Britanije i drugih u Zagrebu da javno najstrože osude fizičke napade na Srbe i zahtjevaju od hrvatske vlasti da pronađu i najstrože kazne organizatore i počinioce.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar