АКТУЕЛНО:

Линта: Влада да ријеши стамбено питање прогнаних и покрене разговор са Хрватском и БиХ о отетој и уништеној имовини

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Свјетског дана избјеглица (20.јун),  позива  Владу да коначно ријеши стамбено питање прогнаничких породица и покрене разговор са Хрватском и БиХ о отетој и узурпираној имовини и стеченим правима прогнаних Срба и накнади штете за уништену имовину.

Србија има националну и моралну обавезу да након три деценије ријеши кључно питање интеграције тј. питање становања и инсистира код званичног Загреба и Сарајева на поштовању људских права највећих жртава рата на простору бивше Југославије а то су прогнани Срби.

Током 2012. године започела је реализација Регионалног стамбеног програма чији је циљ био да се до 2017/2018 године ријеши стамбено питање око 20.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су биле у статусу подстанара или су живјели у нељудским условима.  Међутим, претходних 11 година ријешено је свега око 7.500 породица.  Постоји још око 12.000 прогнаничких породица које још увијек нису ријешиле своје стамбено питање.

Такође, више од 2.000 прогнаничких породица које су добиле станове кроз различите програме (станови изграђени средствима италијанске Владе, станови изграђени средствима јапанске Владе, социјално становање  у заштићеним условима, други донатори) немају право откупа својих станова под повољним условима као и остале породице што представља дискриминацију. То питање треба хитно да се ријеши измјенама и допунама закона о избјеглицама, као и да се омогући да више од 1.000 прогнаних лица, који нису имали избјеглички статус, добије право да конкурише да рјешавање стамбеног питања.

Србија треба да покрене разговор са Хрватском и Босном и Херцеговином о рјешавању питања уништене и отете имовине, отетих стечених права и бројних других проблема протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ.

Темељ разговора мора да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“. У  њему јасно стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

 

У Београду  20. јун  2024. године

Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар