Линта: Власт у Србији и Српској да тражи да се побољша положај Срба у Федерацији БиХ и поштују имовинска права свих Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је положај Срба у Федерацији БиХ поражавајући због системaтске дискриминације од стране досадашњих федералних и кантоналних власти. Политичка елита у Федерацији БиХ и Кантонима у претходне 23 године од завршетка рата је константно кршила људска и национална права српског народа непоштујући уставне и законске одредбе. Преостали Срби немају статус конститутвног народа у четири кантона са хрватском већином (Хервеговачко-неретвански, Западно-херцеговачки, Ливањски и Посавски) док су у шест кантона са бошњачком већином конститутувни само на папиру али у стварности нису равноправни и признати.

Линта истиче да су досадашње федералне и кантоналне власти водиле политику етничког чишћења преосталих Срба јер су систематски онемогућавале запошљавање Срба у државној служби и јавним предузећима, ускраћивале средства за српске организације и удружења, обнову инфраструктуре и за подстицаје у пољопривреди, блокирале обнову порушених стамбених објеката, спречавале повратак отете и узурпиране српске имовине и др. У Федерацији БиХ се прогоне и негирају српски језик, ћирилица и генерално српски национални, вјерски и културни идентитет.

Линта позива Србију и Републику Српску да, након конституисања власти у БиХ и Федерацији БиХ, покрену стални дијалог са званичним Сарајевом с циљем да се суштински побољша положај преосталих Срба и обезбеди њихова стварна равносправност. Такође, власти у Београду и Бања Луци треба да инсистирају и траже да се поштују имовинска, стечена и свака друга права стотина хиљада Срба који су родом и поријеклом са подручја Федерације БиХ а живе у Србији, Српској и трећим државама.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар