Линта: Загреб, Сарајево и Приштина не чине ништа на проналаску несталих Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Међународног дана несталих лица, истиче да власти у Загребу, Сарајеву и Приштини не чине ништа када је ријеч о проналаску несталих Срба на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. Главни разлог прикривања и негирања српских жртава јесте да се не доведе у питање безочна и апсолутна лаж да су Срби главни кривци за ратове на простору бивше Југославије и да су само они чинили злочине а да су Хрвати, Муслимани и Албанци били невине жртве тзв. великосрпске агресије и водили одбрамбене ратове. Због тога је важно да Србија покрене снажну политичку, правну и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о карактеру ратова деведесетих година и масовном страдању српског народа на простору бивше Југославије. Није могуће говорити о помирењу и међусобном повјерењу на простору бивше Југославије све док се не процесуирају бројни злочини над Србима и док се једнако не поштују све жртве без обзира на националну и вјерску припадност.
Линта истиче да Хрватска намјерно опструише рјешавање више од 1700 несталих лица српске националности јер се на хрватском списку несталих лица налази више Срба него Хрвата. У Хрватској постоји 36 познатих гробних мјеста на којима се налазе посмртни остали више од 150 убијених Срба који се не ексхумирају због недостатка политичке воље. У Заводима за судску медицину се налазе посмртни остаци облизу 900 ексхумираних тијела од који су више од 500 тијела страдалих Срба. Поред тога, Хрватска осам година година одбија да на свој званични списак дода 630 несталих Срба које је Комисија за нестала лица Владе предала хрватској страни још 2013. године. У питању су нестали Срби чији нестанак су чланови њихових породице пријавили Црвеном крсту Србије са именима и презименима и другим подацима односно нису их пријавили Црвеном крсту Хрватске или Међународном комитету Црвеног крста.
Линта наводи да политичко Сарајево, такође, на све начине опструише процес тражења 1.652 нестала лица српске националности у Босни и Херцеговини. Институт за нестала лица је инструмент у рукама бошњачке политике јер је тражење несталих Срба потпуно заустављено у протеклих неколико година. Потпуно је јасно да Институт није испунио очекивања јер се ради о пристрасној и етнички мотивисаној институцији која активно трага, прије свега, за несталим лицима бошњачке националности. Од свог оснивања 2008. године Институт за нестала лица БиХ је идентификовао свега 266 српских цивила. Наведени број несталих је на годишњем нивоу рјешавала Република Српска док је то хуманитарно питање било у њеној надлежности. Због тога је потребно инсистирати у међународној заједници да се изврши суштинска реформа Института за нестала лица с циљем да се коначно са мртве тачке покрене тражење несталих Срба.

У Београду 30. август 2021. године

                                                                                                                                         Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар