Lituči: Srbi, Jevreji Romi su žrtve Holokausta

Univerzitetski profesor iz Bruklina Beri Lituči poručuje da je genocid u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu dio Holokausta i da su Srbi, Jevreji i Romi u istim grobnicama.

Lituči, koji je 1997. godine osnovao Institut za Jasenovac navodi za nedjeljnik “Pečat” da ne treba zaboraviti “kakva je bila uloga Rimokatiličke crkve nakon rata u spasavanju ne samo Alojzija Stepinca, već i ostalih zločinaca”.

“Takođe svi znamo kuda su vodili `pacovski kanali` /kojima su bježale ustaše/. Otuda ne treba da čudi da su SAD, nakon razlaza sa Staljinom, sklapajući savez sa Jugoslavijom, zahtijevale da se istina o logorima za istrebljenje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nikada ne ispriča do kraja”, ističe Lituči.

On smatra da istorija ne treba da ostavi prostor za debatu o broju žrtava u Jasenovcu.

“Ne treba insistirati na tačnom broju jasenovačkih žrtava. Kako je to danas moguće utvrditi? Ali, ako to ne možemo da utvrdimo, postoje neoborivi dokazi koji govore u prilog stradanju ogromnih razmjera”, naglašava Lituči.

On podsjeća na izjave fašističkih i nacističkih kolaboratora, od Fon Lera preko Gleze Hostenaua do komandanata SS-a u Beogradu, koji su rekli da je krajem 1942. godine bilo jasno da se do tog vremena radilo o 200.000 žrtava – 120.000 u Jasenovcu i 80.000 Staroj Gradiški.

“Negirati svjedočenja kolaboracionista predstavljalo bi zločin protiv istorije, jer je riječ o primarnim istorijskim izvorima”, napominje Lituči.

Na pitanje zašto se Hrvatska nigdje ne spominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svjetskom ratu, Lituči ističe da se “pred očima cijelog svijeta događa višedecenijska velika i sramna revizija istorije”.

“Jevreji razumiju da, ako neka država poriče Holokaust, to znači da je ta država vjerovatno antisemitska…Ali to znači i da je, ukoliko neka država poriče da su Srbi bili žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, to znak da je rasistički nastrojena prema Srbima”, ocjenjuje Lituči.

On je organizovao izložbe o Jasenovcu, a u Parku sjećanja na Holokaust u Njujorku 2005. postavljen je spomen-kamen stradalima.

“Čekali smo pet godina da Jasenovac dobije spomenik u Njujorku, jer su Vašington i hrvatska vlada činili sve da se to ne desi”, objašnjava Lituči i napominje da su spomenici postavljeni i u Berlinu i Frankfurtu i da su promijenjena obilježja tako da je sada uključen i Jasenovac.

Tekst preuzet sa: Srna

Nema komentara

Napišite komentar