London: Dan sjećanja na stradale u selima Šargovac, Drakulić i Motika 1942.

U okviru Srpskog meseca u Velikoj Britaniji, u londonskoj crkvi Sveti Sava održan je parastos srpskim žrtvama masovnog ustaškog zločina, koji je počinjen u tri banjalučka sela 1942. godine. Memorijalna fondacija „Jasenovac i Holokaust”, istim povodom, organizovala je izložbu o ovom svirepom zločinu nad srpskim civilima.

Sela Šargovac, Drakulić i Motika, datum 7. februar 1942, žrtava – oko 2300 srpskih civila od kojih 551 dete. Počinioci – Osmi ustaški bataljon predvođen petričevačkim župnikom fratrom Miroslavom Filipovićem, a na osnovu plana ustaškog stožernika dr Viktora Gutića.

Ovo masovno ubistvo bez povoda izvršeno hladnim oružjem imalo je svoj posleratni epilog. Filipović i Gutić osuđeni su na smrt. Prvi je pogubljen u Beogradu, drugi u Banjaluci.

Žrtvama se drže parastosi svake godine. Ove godine sećanje na njih došlo je i do Londona i postalo deo Srpskog meseca u Velikoj Britaniji.

„Tema ovogodišnjeg Dana sećanja je otgnut od kuće, od doma…Izložba je načinjena na osnovu arhiva i knjige Fratri i ustaše kolju našeg vrhunskog istoričara dr Lazara Lukajića. Takođe, uzete su neke slike iz privatnih arhiva familija Stijaković i Todić”, kaže Dragana Tomašević, predsednica Memorijalne fondacije „Jasenovac i Holokaust”.

Zločin u Motikama, Drakuliću i Šargovcu bio je pogled u prošlost. Zadatak da tu prošlost poveže sa današnjim trenutkom imao je poseban gost izložbe, publicista i veteran britanskog evroskepticizma, Rodni Atkinson.

„Približavanje levice desnici i desnice levici koje je opšte prisutno u demokratskim društvima, dalo je ogromnu moć korporacijskim i državnim interesima, a na uštrb demokratije i običnog sveta.

Ovakva politička kretanja slična su onima koja su se odvijala tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, kada su se moćni poslodavci i elitistički socijalisti udružili i stvorili nacionalsocijalizam i fašizam.

Danas smo svedoci ponovnog uzdizanja takvih pogleda na svet i nemačke Evrope, kao i nemačkih imperijalnih ambicija. Zato smo u opasnosti, ali je toga malo ko svestan. Ljudi su svesni loših strana i ekonomske cene ovakvih kretanja, ali nisu svi u stanju da spoznaju ideološku opasnost”, kaže Atkinson.

Od organizatora izložbe stara poruka: preduslov da se zločin ne ponovi jeste da se ne zaboravi.

Preuzeto sa: rts.rs

Nema komentara

Napišite komentar