„Луче у тами Црне Горе“ у Београду пред многобројном публиком

Синоћ је у Коларчевој задужбини у Београду одржана промоција књиге Милутина Мићовића „Луче у тами Црне Горе“. Многобројну публику је одушевило ненајављено присуство патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија, а о књизи су говорили српски интелектуалци академик Миро Вуксановић, проф. др Часлав Копривица, др Немања Девић, уредник СКЗ-а Драган Лакићевић и сам аутор

Поред патријарха и митрополита, у публици су били и Матија Бећковић, Богољуб Шијаковић, многи угледни професори Београдског универзитета, књижевници, и ауторови Бањани који живе у Београду.

Лакићевић је говорио о значају Мићовићеве књиге, оцијенивши да је ријеч о хрестоматији текстова у којима аутор комуницира понајвише са Његошем, али и са пјесницима, својим савременицима, међу којима су Бећковић, Војводић, Јововић, Дубак и други.

Миро Вуксановић је најприје прочитао своје писмо упућену аутору књиге, једну једину али опширну реченицу у коју је смјестио своје утиске непосредно након читања рукописа Мићовићеве књиге, а потом је надахнуто говорио о књизи као о огледалу у коме се одражава црногорска прошлост и садашњост, истакавши да је у Црној Гори ријеч светиња, а борба против поганлука основно занимање.

Немања Девић се осврнуо на историјску вертикалу књиге, посебно на ону њену нит која иде од 1945. до 2020. године, истакавши да Мићовић правилно запажа да је 1972. година, година рушења капеле на Ловћену, преломни тренутак у савременој историји Црне Горе.

Часлав Копривица је нагласио колико је важно „узимање ријечи“ и да је то једно од кључних мјеста у Мићовићевој књизи, а у свом излагању се посебно задржао на Мићовићевим тумачењима и схватањима Његошевог дјела и на ауторовом схватању поезије и уопште стварања.

Милутин Мићовић се на крају захвалио Коларчевој задужбини на организацији промоције и свима присутнима прочитавши и два одломка из књиге.

 

Извор: Етос

Нема коментара

Напишите коментар