Matica iseljenika i Srba u regionu dodijelila književne nagrade „Rastko Petrović”

Na svečanosti uručene književne nagrade „Rastko Petrović”, godišnje povelje i zahvalnice za 2019. godinu Matice iseljenika i Srba u regionu

Matica iseljenika i Srba u regionu sinoć je na svečanoj akademiji kojom je obilježeno 70 godina Matice, dodijelila priznanja koja ova organizacija dodjeljuje na godišnjem nivou – književne nagrade „Rastko Petrović”, godišnje povelje i zahvalnice, a među laureatima bio je i Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva za zbirku pjesama „Ispovest ludaka”, dok je Predstavništvo Republike Srpske dobilo zahvalnicu za podršku radu Matice. Matica iseljenika književnu nagradu „Rastko Petrović” dodjeljuje od 1996. godine, u tri kategorije – za životno djelo, za najbolje prozno i za najbolje poetsko djelo u prethodnoj godini, a nagrada se dodjeljuje srpskim stvaraocima koji žive i rade u inostranstvu. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Ivo Munćan iz Temišvara (Rumunija) za životno djelo, Ilija Šaula iz Vest Čestera (SAD) za najbolje prozno djelo, roman „Modar” i Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) za najbolje poetsko djelo, zbirku pjesama „Ispovest ludaka”. Od ove godine prvi put se dodjeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za djecu i mlade, a nagradu je dobila Silvija Otašević iz Majamija (SAD) za roman za djecu „Olimpijski san”. Nagrade je dobitnicima uručila književnica Gordana Vlajić, predsjednica žirija. Obraćajući se novinarima povodom primljene nagrade, Goran Vračar je ocijenio da su ovakve nagrade ključne za povezivanje srpskog kulturnog prostora, te da predstavljaju „najbolji put da se napravi jedinstvo – bar književno”.

„Mi u Srpskoj često kažemo da Srbiju više volimo nego ljudi koji žive ovdje. Ta ljubav prema Srbiji kao našoj matici je ogromna i jako se trudimo da to i pokažemo i da budemo dio tog srpskog korpusa. Mi smo najbliže Srbiji i to nam i pripada, nekako smo vezani. Nama Drina nije granica, već žila kucavica koja samo teče kroz narod jer isti smo narod”, istakao je Vračar. Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji dobilo je zahvalnicu za podršku radu Matice, a zahvalnicu je u ime Predstavništva primio Mlađen Cicović, šef Predstavništva. Zahvaljujući se na dobijenom priznanju, Cicović je naveo da Predstavništvo već dvije godine zaredom realizuje sa Maticom iseljenika i Srba u regionu sjajan program u funkciji očuvanja srpske kulture, tradicije, jezika i pisma, te da je Predstavništvo, definišući Program za 2020. godinu, poseban prostor dalo upravo saradnji sa Maticom.„Svaki mjesec nastojimo da u prostorijama Matice predstavimo književnike i umjetnike iz Republike Srpske i da na taj način damo puni doprinos svemu što radimo na jačanju i povezivanju Srpske i Srbije”, rekao je Cicović.Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su Nedeljnik „Naša reč” u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i elektronski portal „Štajerske novice” u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, predsednik Matice, Miodrag Jakšić, podsjetio je na značaj Matice iseljenika u svojoj 70 godina dugoj istoriji, ističući da su nagrade Matice posebno važne jer znače potvrdu za one koji stvaraju van Srbije da ih Srbija prihvata kao svoje, kao dio srpskog korpusa i srpske književnosti, te naglasio potrebu da se očuva ova značajna organizacija koja održava i unapređuje veze srpskog naroda van granica i matične države Srbije.Predstavništvo Republike Srpske daje podršku Matici iseljenika i Srba u regionu za programe kojima Matica predstavlja  umjetnike i stvaraoce iz Republike Srpske koji daju doprinos i afirmišu kulturnu saradnju Republike Srpske i Srbije.
Nema komentara

Napišite komentar