f1

Miodrag Linta primio u Skupštini Srbije Milana Busića iz mjesta Staro Selo u Hrvatskoj

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta primio je u petak 23. septembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije pripadnika srpske nacionalnosti Milana Busića, koji živi u mjestu Staro Selo, opština Topusko, u Hrvatskoj. Glavni razlog prijema jeste činjenica da je Milan Busić više od mjesec dana izložen diskriminatorskom odnosu od strane pojedinih službenika policijske stanice u Vrginmostu, uključujući i zamjenika načelnika, kao i pozivima na linč i prijetnjama smrću na proustaškom portalu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, kao i na drugim portalima i raznim profilima na fejsbuku. Naime, njemu se stavlja na teret da je 19. avgusta na proslavi hrišćanskog praznika Preobraženje u mjestu Rujevac, kod Dvora na Uni, narušavao javni red i mir jer je nosio majicu na kojoj se nalazila srpska zastava i srpski grb.

Dva dana kasnije Milan Busić je pozvan u policijsku stanicu Vrginmost gdje ga je ispitivala policijska službenica Katica Federbar, za čije metode kaže da su više ličile na gestapovske nego na normalne za jednu uređenu državu. Tom prilikom Katica Federbar ga je optuživala da je nosio četnička obilježja i širio četništvo a zatim mu otvoreno prijetila naglašavajući da je njen djed bio ustaša i da su svi Hrvati „Za dom spremni“. Na drugom ispitivanju, nekoliko dana kasnije, trojica policijskih službenika, među kojima je bio zamjenik načelnika policijske stanice Vrginmost, su se na isti gestapovski način odnosili prema Milanu Busiću i tom prilikom mu govorili da je Miodrag Linta glavni organizator i finansijer četništva u Hrvatskoj. Za ovakovo ponašanje policijskih službenika direktnu odgovornost snosi načelnik policijske stanice u Vrginmostu Velimir Horvatin. Busić je ogorčen dvostrukim aršinima hrvatske policije jer nošenje majica sa obilježjima drugih država (Njemačka, Italija, SAD, BiH i dr.) ne predstavlja nikakav problem već samo ako se nose majice i kape sa obilježjima Srbije. Iako je pušten nakon ispitivanja, Milan Busić svakodnevno trpi pritiske policije i prijetnje smrću i kao samohrani otac strepi za svoj i život svoje porodice.

Miodrag Linta je najoštrije osudio nezakonito ponašanje dijela hrvatske policije i dao punu podršku Milanu Busiću i njegovoj borbi za istinu i pravdu i pravo da slobodno izražava svoj nacionalni identitet. Linta je rekao da će o sadržaju razgovora obavijestiti Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije i zatražiti da se sa zvaničnim Zagrebom pokrene razgovor s ciljem da se obustavi nezakoniti postupak protiv Milana Busića. Milan Busić traži da hrvatska policija prestane da dolazi njegovoj kući i da mu ubuduće obavijesti šalje putem pošte; da se suspenduju i kazne policijska službenica Katica Federbar i trojica policijskih službenika koji su ga ispitivali na gestapovski način; da mu se Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske javno izvini zbog šikaniranja od strane njenih pojedinih službenika. U suprotnom, Milan Busić je izrazio svoju odlučnost da se za istinu i pravdu nastavi boriti sudskim putem pred hrvatskim pravosuđem. U tom slučaju očekuje podršku Delegacije Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, svoje matične države Srbije, srpskih organizacija u Hrvatskoj na čelu sa Srpskim narodnim vijećem, trojice srpskih poslanika u Hrvatskom saboru i zavičajnih udruženja.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

 

Nema komentara

Napišite komentar