F22

Miodrag Linta u Novom Sadu prisustvovao uručenju ugovora predstavnicima 61 opštine i grada za rješavanje stambenog pitanja više od 2000 izbjegličkih porodica

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić uručio je 31. oktobra 2015. godine u Novom Sadu predstavnicima 61 opštine i grada ugovore  za rješavanje stambenog pitanja izbjeglica ukupne vrijednosti 47,5 miliona evra. Uručivanju ugovora prisustvovali su, između ostalih,  šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasador SAD Majkl Kirbi, ambasador Turske Mehmet Kemal Bozaj, komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Saveta Evrope i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Obraćajući se prisutnima Dačić je rekao da današnje dodjeljivanje ugovora predstavlja nastavak primjene regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje izbjeglica.  Šef Delegacije EU Majkl Devenport je rekao da se cjelokupna međunarodna zajednica ovih dana susreće sa velikim talasom izbjeglica nezabeleženih u istoriji, ali da je današnji čin dodjele ugovora pokazatelj da ljudi koji su devedesetih godina ostali bez svojih domova i postali izbjeglice nisu zaboravljeni. Prema njegovim rječima, u okviru ovog programa u Srbiji će biti finansirana kupovina 320 seoskih kuća i 1.623 stana i biće dodjeljeno 500 paketa građevinskog materijala čime će više od 2.000 porodica  biti stambeno obezbeđeno.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da će, što se tiče Novog Sada, 276 stanova biti izgrađeno u naselju Veternik i da će gradnja tih stanova biti završena do novembra 2017. godine, a da je obaveza Novog Sada obezbeđivanje zemljišta za gradnju i komunalno opremanje. Takođe, Vučević je rekao da je Novi Sad predao dokumentaciju za dalje učestvovanje u Regionalnom stambenom programu, i to za izgradnju još 152 stana koji će biti izgrađeni u naselju Futog.

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar