Mir Božji, Hristos se rodi! Srbi u Hrvatskoj proslavili Badnjak i Božić

Najradosniji hrišćanski praznik proslavlja se i ove godine u svim krajevima Hrvatske gde živi pravoslavni narod.

Rano ujutro na Badnji dan ide se po drvo badnjak. Tako je bilo i ove godine u brojnim mestima, a jedno od njih bio je i Bolman u Baranji.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio je episkop pakračko-slavonski Jovan uz sasluženje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Mitropolit Porfirije i episkop Jovan prisustvovali su potom na božićnom prijemu koji je organizovalo Srpsko narodno vijeće. Na prijemu su se tradicionalno okupili predstavnici društveno-političkog života Srba u Hrvatskoj, kao i predstavnici Vlade i Sabora RH.

Nakon jutarnje liturgije pravoslavni vernici okupili su se na riječkom korzu gde je podeljeno hiljadu porcija posne hrane. „Badnjak na korzu“ održan je po deseti put, a prisustovali su i verski i politički predstavnici srpske zajednice.

 

Najveći broj vernika tradicionalno se okupio na večernjim Bogosluženjima u pravoslavnim hramovima širom Hrvatske uz tradicionalno paljenje badnjaka. Tako je bilo i u porti Crkve svetog Nikolaja u centru Vukovara.

Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim načalstvovao je na Badnji dan večernjim bogosluženjem u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Hristovo rođenje proslavljeno je i ove godine u Kućancima, rodnom mestu patrijarha Pavla. Liturgiju je u novoobnovljenoj crkvi služio tamošnji paroh Dragan Gaćeša.

Crkva i porta hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Trpinji i ove su godine bili ispunjeni, a običaju unošenja slame posebno su se obradovali najmlađi stanovnici.

Episkop pakračko-slavonski Jovan služio je večernju liturgiju u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Slatini pred velikim brojem okupljenih vernika.

Vernici su se okupljali u svojim crkvama i na ranim prazničnim liturgijama. Jedna od njih održana je i u Velikom Pogancu u opštini Rasinja u Korpivničko-križevačkoj županiji.

Na prazničnoj liturgiji lomi se i božićna pogača, česnica. Ovako je to izgledalo u Borovu.

Episkop gornjokarlovački Gerasim služio je na praznik Božića liturgiju u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu uz sasluženje sveštenstva ove crkve.

Episkop dalmatinski Nikodim služio je u Šibeniku gde se i ovoga puta sabralo mnoštvo vernika, a mnogi od njih su nakon liturgije pristupili i Svetoj tajni pričešća.

Preuzeto sa: SRBI.hr

Nema komentara

Napišite komentar