Mitropolit Amfilohije: Bezbožnici stvaraju crkvu, na nekrstu, na marksitičko-titoističkoj, na milovskoj ideologiji

Bratstvo Magud odlikovao je arhijerejskom pohvalnicom za nesebično požrtvovanje i djelatnu ljubav pokazanu u gradnji hrama Svetog Nikole u Nalježićima i obnovi drugih hramova na ovom području.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je danas novosagrađenu crkvu Svetog Nikole u Nalježićima u Gornjem Grblju i u njoj sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Crkva je zadužbina bratstva Magud iz Grblja.

U toku Liturgije svetu tajnu krštenja primio je dječak Matej, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao da je novi hram posvećen Svetom Nikolaju Mirlikijskom sagrađen da nas priziva svetom gradu Jerusalimu.

„Odavde hodimo i prema istoku i prema zapadu, i prema sjeveru i prema jugu. I ovdje se, na ovome svetom mjestu od danas poklanjamo Ocu i Sin u i Duhu Svetome, Bogu ljubavi, koji nas priziva, sve ljude i sve zemaljske narode na ljubav uzajamnu“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je svaki čovjek rođen na zemlji naš bližnji.

Rekao je da 20. vijek i početak 21. vijeka, nažalost, zmijski otrov koji je pokušao da razori tu Božansku ljubav.

„Pokušao je da progna Hrista Boga iz ovoga svijeta, da progna Boga ljubavi iz ovoga svijeta, da na Njegovo mjesto ustoliči satansku, demonsku, samoubičaku ljudsku silu kroz boljševizam, kroz titoizamkroz nacifašizam i sve druge izme koji su demonske sile bogomržnje i bratomržnje. A ovaj hram, on je svjedok Boga ljubavi i priziv na bratoljublje svima na pomirenje među braćom. A ništa više nam ne treba danasnego uzajamnog praštanja i pomirenja“, poručio je Vladika Amfilohije.

Nakon pričešća vjernih, Mitropolit Amfilohije je povodom osvećenja hrama blagosiljao slavski kolač.

Bratstvo Magud odlikovao je arhijerejskom pohvalnicom za nesebično požrtvovanje i djelatnu ljubav pokazanu u gradnji hrama Svetog Nikole u Nalježićima i obnovi drugih hramova na ovom području.

Mitropolit Amfilohije je na kraju rekao da Crna Gora nikadalj ne bi mogla biti država da nije bilo mitropolita crnogorskih na Cetinju.

„A Miholjska prevlaka je ognjište i Crne Gore i Brda i Boke Kotorske, i svega našega roda i naroda. To treba da znaju svi oni koji se danas zovu Crnogorcima – gdje je krenula njihova istorija, gdje je utemeljena, da bez te Mitropolije crnogorske, primorske, skenderijske, zetske nema i ne može biti Crne Gore“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su se u naše vrijeme pojavili „neki neznaveni“, vaspitani na Marksu i na Engelsu, koji stvaraju nekakvu bezbožnu crkvu.

„Bezbožnici stvaraju crkvu. To je prvi put u istoriji svijeta. Ali, mi smo po mnogo čemu čuveni, pa eto i po tome – da stvaramo svoje bezbožne crkve temeljeći ih na bezbožnosti, na nekrstu, na ideologiji marksitičko-titoističkoj, na milovskoj ideologiji… Ne može to. Đavolske zajednice su đavolske, a Crkva je Crkva Božija“ zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Crkva Svetog Nikole je najmlađi hram na području Donjeg i Gornjeg Grblja. Peti je hram po redu u Nalježićima i ujedno šezdeset i peti na području cijelog Grblja. Nalazi se pored kuća bratstva Magud, koje je odlučilo da ga posveti Svetom Nikolaju Mirilikijskom Čudotvorcu, svojoj krsnoj slavi, istaknuto je na sajtu Mitropolije.

Preuzeto sa: in4s.net

Nema komentara

Napišite komentar