Mitropolit Amfilohije: Montenegrini bi da prisvoje ono što je osnovao naš Sveti otac Sava

A ovi montenegrinski Crnogorci bi htjeli da se odreknu te Crkve, da se odreknu svetinja Da svetinje, koje je ta Crkva podizala kroz vjekove, prisvajaju oni obezboženi. Šta da rade sa njima? Ono što su uradili sa Lovćenom, kazao je juče  Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije na jučerašnjoj Svetoj liturgiji u crkvi Svetih Pantelejmona i Klimenta Ohridskog u Barama Radovića u Donjoj Morači, kada je proslavljena hramovna slava.

U toku službe Vladika je u čin jerođakona rukopoložio monaha Josifa (Joksimovića), nastojatelja manastira Kostrikovača. Svetu tajnu krštenja primila je Teodora Blagojeva Radović.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao će Gospod hrišćane na Strašnom sudu i u vječnosti prepoznati po pečatu dara Duha Svetoga.

To primanje pečata dara Duha Svetoga se dogodilo sa našom Teodorom, to se dogodilo sa svima nama koji se krštavamo u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. To se dogodilo i sa svima koji su kroz vjekove služili Bogu i koji su se Njemu jedinome klanjali i za Njega žrtvovali svoj život“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da su takvi bili i Sveti velikomučenik Pantelejmon i Sveti Kliment Ohridski.

Takvi su bili svi koji su senj kroz vjekove krštavali i na Hristov način živjeli ovdje na zemlji. A On je pastir dobri koji dušu svoju polaže za bližnje svoje. Došao je, ne da mu služe, kako kaže u Jevanđelju, nego da služi. I ne samo da služi, nego i da život svoj položi za ljude svoje, za narod svoj, za čovječanstvo“, kazao je Vladika Amfilohije.

On je rekao da na toj Njegov bogočovječanskoj ljubavi počiva ovaj svijet.

Pri čemu je pozvan ovaj svijet da uzrasta, svako ljudsko biće da uzrasta, ne prosto u mjeru svoje tjelesne zemaljske prirode, nego u bezmjernu mjeru, Hristovu mjeru, u mjeru rasta visine Hristove“, objasnio je.

Vladika je podsjetio da ove godine slavimo osam vjekova Crkve koju je ovdje osnovao Sveti otac naš Sava.

A ovi montenegrinski Crnogorci bi htjeli da se odreknu te Crkve, da se odreknu svetinja… Da svetinje, koje je ta Crkva podizala kroz vjekove, prisvajaju oni obezboženi. Šta da rade sa njima? Ono što su uradili sa Lovćenom. I kao što su na Lovćenu srušili crkvu Svetoga Petra Cetinjskog i oskrnavili Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, hoće da unište i svo njegovo djelo koje je ostavio“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Litije i blagosiljanja slavskog kolača, održana je promocija knjige Dobrije Radovića „Svedragi mi brate Hipokrate.“

Promocija je održana u okviru ovogodišnje kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“, u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore.

Sabor u Barama Radovića nastavljen je slavskom trpezom hrišćanske ljubavi sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Preuzeto sa: Iskra

Nema komentara

Napišite komentar